Tuesday, April 19, 2011

AIS KRIM GORENG

Cuaca yang panas di luar.. jom makan aiskrim goreng.. cara membuatnya boleh klik di SINI atau ke Lina.pg tuan punya resepi asal.. TQ Lina

AISKRIM GORENG
(Asal: Lina.pg)
Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak untuk mengoreng

  • Cara-cara:
    1. Lembabkan roti dengan air /saya gelek jer roti tu..
    2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
    3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
    4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)./saya guna cawan plastik .. idea dari catlina..
    5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
    6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.



22 comments:

  1. kita duk kiv rcp ni lama dah tak terbuat2 lagi isk geram je tgk akak punya cantik

    ReplyDelete
  2. sedapnya ice cream goreng ni kak...nieza pun tak pernah buat lGI.. sekrng dh nk masuk musim panas ni boleh la mkn ice cream...kalau tak sejuk beku jer...hehe

    ReplyDelete
  3. Assallamualaikum.
    Kak Zana... Dah mula la tu menggoda dgn aiskrim goreng dia tu...

    ReplyDelete
  4. Dzana, ni nak tanya sikit soalan keluar tajuk. Ovelet yg selalu guna buat kek/apam tu halal ke ek?

    ReplyDelete
  5. Salam..Sedapppnya eskrem goreng ni...Agak-agak bilalah nak start project ni...

    ReplyDelete
  6. Salam kenal dari kak cek
    Malam2 dtg jenjalan kat sini tgk ais krim goreng....cam sedap je tu...amik resepi dululah ya...

    ReplyDelete
  7. Assalamulaikum cikgu zana :D

    pernah terbaca satu blog masak2 sikit ari dlu. dia buat gak ais krim grg. teringin nak buat tapi macam tak yakin bole menjadi. Tapi bila lihat zana punya bulat membukit macam gerammmm jer nak mencuba. "tak cuba tak tahu kan " hehehe

    ReplyDelete
  8. Salam Zana, waaah dah buat eskrem goreng tu eh...akak kan tgk terliur..tp x buat2 pun...lupa la kot..hahahaha

    ReplyDelete
  9. Assalam cikgu,
    kita dah buat, tapi tergaring sangat rotinya..hhehe..tak cantik ler..

    ReplyDelete
  10. slurpppp...tapi sejak peknen ni mcm tak teringin lak nak mamam eskrem dgn yang seangkatan dgnnye..tapi tau sgt, memang sodapppp

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Zana,
    Kite dah lama dok berangan nak buat aiskrim goreng ni tak jadi2 lagi. kejap ada roti takde aiskrim. ada aiskrim takde roti pulak.hehehe

    Ijan

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Zana,
    Kite dah lama dok berangan nak buat aiskrim goreng ni tak jadi2 lagi. kejap ada roti takde aiskrim. ada aiskrim takde roti pulak.hehehe

    Ijan

    ReplyDelete
  13. pernah sekali mkn ais krim goreng.Teringin nak cuba buat tp bertangguh aje...

    ReplyDelete
  14. dah lama tak makan aiskrim.. aiskrim goreng lagilah dah lama tak makan... nak kena buat ni.. terima kasih krn mmberi inspirasi..

    ReplyDelete
  15. bila lah ita nak buat ni... anak dah dok tanya bila nak buat... dulu masa anak ita belajar kat muazam shah selalu beli kat pasar pagi kat situ.. mmg sedap! nanti ita nak cuba jugak resepi zana ni.. :)

    ReplyDelete
  16. kakkkk..nak ngoder eskrem goreng nihhhh..bila laa nk buat nih haa.
    nmpk best jer.

    re:tergelak bace komen akk kat n3 shouffle` tuh..yg terguna id anak tuh..hehee..

    ReplyDelete
  17. alahai, last akak makan aiskrim goreng ni masa kat Kelantan, tahun bila tah? sedap sgt! nak cuba la nanti....ish..cmne nak diet ni? geng2 masak menggoda sesangat!

    ReplyDelete
  18. kite bkenan kat meehoon goreng bwh tu...nmpak best sgt2!!

    *eskrim tu x cair plak ye,elok molek je :p~

    ReplyDelete
  19. salam kak zana,
    geramnya nampak eskrim goreng ni. cantik betul buatannya. tak keluar pun eskrimnya. waduh...sejuk. :))

    ReplyDelete
  20. mmm..sedap!tergoda..:p~

    *slmt hr ibu :)

    ReplyDelete
  21. Kak,saya ptong guna tempt goreng telur tuhh,tp tk lekat je ..mcm mana?
    Roti tu kena lembabkan dua2 roti ke apa?

    ReplyDelete