Bahan:
5 biji kentang kulit nipis saiz sederhana
sedikit garam
4 sb tepung gandum
sedikt serbuk kunyit dan garam
minyak untuk mengoreng
Cara2
1. Bersihkan kulit kentang... klau nk buang kulit pun boleh..
2. Potong bentuk baji
3. Rebus separuh masak n masukkan sedikit garam.
4. Buang air rebusan dan sejukkan
5. Bancuh tepung, garam, kunyit bersama air.. agak2 adunan tepung menyaluti kentang.. tak perlu pekat sangat.
5. Goreng dalam minyak yg banyak dengan api perlahan.. boleh guna 'deep fryer' .. saya tak da deep fryer.. so saya guna periuk kecil untuk mengoreng.. itulah deef fryer saya selama ini.. hihihi.. idea dari kawan2 jugak..
roti gulung sosej .. saya guna Cream Crakers Jacob yang dihancurkan untuk menyaluti roti gulung ni.. mudah jer kan.. resepi boleh tengok di SINI..
lepas goreng PW sambung goreng Roti Gulung Sosej...
Salam kak zana,
ReplyDeleteCedapnya potato wedges tuang cheese jalapeno!! yummy!
Teringin gak nak beli... hihihi...
slm k'zana....lamanyer dah tak mkn wedges ni.....huhuhuuu, nmpk sedapnyer, tambah2 digandingkan dgn cheese tu..
ReplyDeleteSalam KAk Zana.. aritu erma wat gak..mmmm sedap.. tgk cheese akak tu.. fuh syedapnyer...
ReplyDeleteala...ingatkan kak zana nak ngajor cara buat cheezy nyer..anak n abanhnya menjilat kalo dapat benda ni..
ReplyDeletesedapnya kak...terliur dh saya kat sini...mabeles tul cheese tu:)
ReplyDeletesalam zana...
ReplyDeleteni anak2 tak leh tgk ni... nanti semua suruh buat...
mak dia tgk pun dah terliur dah ni...