Wednesday, February 16, 2011

Nasi Goreng Cina & Tom Yam Ayam

Hari ni balik cepat.. balik cepat maksudnya tak sampai pukul 330 ptg kt sekolah.. kebetulan ada acara Sukantara di sekolah hari ni dan syamira tak bersekolah kerana demam.. balik rmh tgok banyak pulak nasi semalam.. nasi semalam mmg best buat nasi goreng.. lepas tu terasa nk menghirup kuih masam2.. si tomyam.. perggg.. memang sesuai gabungan nasi goreng cina yg pedas2 manja dengan tomyam ayam .. berpeluh2 makan di petang hari merangkap mkn malam sekali... resepi nasi goreng saya CP dari blog kak liza (Chef/Hanieliza's Cooking).. terima kasih kak..

NASI GORENG CINA
(Sumber: Hanieliza's Cooking)

BAHAN2
1 mangkuk besar nasi sejuk [peroikan].. saya guna nasi semalam lebih 2 mgkuk..
2 biji telur.. boleh lebihkan
isi ayam.. (ayam budget nk buat tomyam..)
udang.. .
sayur campur [boleh gantikan dgn potongan kacang buncis dan carrot]
daun bawang
salad
minyak
garam
2sb sos tiram ( saya tambah)
sos ikan (saya tambah)

Bahan Tumis [tumbuk]
2 ulas bawang putih
1 s/k lada hitam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi.
2. Masukkan telur dan biarkan sebentar.
3. Bila nampak telur separuh masak kacau supaya hancur sedikit.
4. Masukkan kacang campur dan udang. Kacau rata.
5. Masukkan nasi dan garam. Kacau supaya rata.
6. Masukkan potongan daun bawang dan kacau.
7. Angkat dan hidangkan dalam pinggan bersama dengan salad.

Tomyam ayam... guna paste tomyam...

3 comments:

  1. wargh..sedap gak tu. idea yang bernas..lainkali nak tukar selera aa..

    ReplyDelete
  2. Kak Zana sedapnyer.. hirup2 tom yam tu.. nasi goreng cina tupun sedap...nyum2 join skali he he eh

    ReplyDelete
  3. sedapnye kak nasi goreng tuu...ade lagi x?

    ReplyDelete