NASI GORENG CINA
(Sumber: Hanieliza's Cooking)
BAHAN2
1 mangkuk besar nasi sejuk [peroikan].. saya guna nasi semalam lebih 2 mgkuk..
2 biji telur.. boleh lebihkan
isi ayam.. (ayam budget nk buat tomyam..)
udang.. .
sayur campur [boleh gantikan dgn potongan kacang buncis dan carrot]
daun bawang
salad
minyak
garam
2sb sos tiram ( saya tambah)
sos ikan (saya tambah)
Bahan Tumis [tumbuk]
2 ulas bawang putih
1 s/k lada hitam
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi.
2. Masukkan telur dan biarkan sebentar.
3. Bila nampak telur separuh masak kacau supaya hancur sedikit.
4. Masukkan kacang campur dan udang. Kacau rata.
5. Masukkan nasi dan garam. Kacau supaya rata.
6. Masukkan potongan daun bawang dan kacau.
7. Angkat dan hidangkan dalam pinggan bersama dengan salad.
wargh..sedap gak tu. idea yang bernas..lainkali nak tukar selera aa..
ReplyDeleteKak Zana sedapnyer.. hirup2 tom yam tu.. nasi goreng cina tupun sedap...nyum2 join skali he he eh
ReplyDeletesedapnye kak nasi goreng tuu...ade lagi x?
ReplyDelete