RESEPI KEK KARAMEL
Source : Pn. Munira
(A)Gula Hangus
Source : Pn. Munira
Bahan-bahan
(A)Gula Hangus
- 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
- >>tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
- 1/2 tin susu cair FN (200ml)
- 70gm gula kastor
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 3 bj kuning telur
- 140gm tepung gandum
- 70 gm gula kastor
- 3 bj kuning telur
- 135ml air biasa
- 1 sudu teh baking powder
- 45ml minyak msk@butter cair
- 2sb susu pekat manis - resepi asal xde.yg nih anna tambah
- 6 bj putih telur
- 70gm gula kastor
- 1 sudu teh krim of tartar
Cara-cara
- Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
- Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
- Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
- Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
- Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
- Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
- Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
- Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.
Assalam kak Zana...sedapnya kek ni...part caramel tu saya suka sgt..hmm..nk tapau sepotong..hehe akak, nanti siggah ambil award yer:)
ReplyDeleteemmm..sedapnyer k'zana...pesen ni ida lum try lagi...huhu masuk list juga la..
ReplyDeletesedappnya kek karamel ni,
ReplyDeletemas dah pernah buat...cerewet sikitkan nak membuatnya...
tapi sangat sedapp kek ni..
Salam, tingginya macam twin tower, apa pun memang sedap, dan akan saya cuba buat. thanks.
ReplyDeleterajinnnnn nyer cikgu buat kek nie..tengok step pun dah tau cerewet..kalau akak buat mesti tak jadi...sebab ada yg tolong nanti...InsyaALLAh ada keizinan nanti cuti sekolah akak balik kampung..boleh kita gader2...
ReplyDeleteSalam, Kak Zana. Memang tak jemu mkn kek karemel nikan, lagi2lah bab karemelnya tu, keknya lak mcm span menyerap karemel tu.. hehehe
ReplyDeleteAssalam..selalu nampak kawan kawan buat..memang teringan nak buat tapi ada pulak penyakit "M"..kita tumpang lalu tengok jer la..
ReplyDeletedah lama nora tak buat..kak, nora dah berjaya buat roti pg tadi..tak payah uli sungguh-sungguh rupanya..hahahah
ReplyDeletekak naaaaa wah dah ade kat sini kek ni nakkkk sy males nak menggodeknya
ReplyDeleteto nieza.. sy pun suke part karemel.. lainkali nk double kan karemel tu.. tq nieza.. nnti akk ambil yer..
ReplyDeleteto ida.. akk pun 1st time buat pesen ni.. tak megecewakan..
to mas..mmg cerewat.. kt part putih telur tu.. silap2 tk menjadi..
to paty.. tq paty..
to kaksma.. rajin sikit jer kak.. tak sabar nk dukung umar.. bila balik beritau yer..
to sri.. betul tu.. rasa nk buat lagi.. tpi bdn mcm tk larat pulak.. tk puas mkn.. hihihi
to Nazrah.. tk pe tgok dulu.. lama2 nnti tergoda pulak..
to Nora..tahniah nora..bertmbh gebu lh seisi krga hendaknya.. hihihi
to Chikmi.. tak pe.. tgok2 jer dulu.. bila dah teringat2 tu kene lah buat .. baru boleh tayang.. hahaha
Salam Kak Zana,
ReplyDeletePernah buat kek ni..pernah buat... sedapppp kan kan kan... tp kek akak nampak jauuuhhhh lagi gebu. terliur den.
Ijan
ada lagi ke kek tu...terliur kami ni ha....minta semulut boleh...he he
ReplyDelete