Thursday, January 20, 2011

TALAM SERIMUKA

Kisah semalam... menalam lagi.. sangat berkenan pada talam serimuka di dapur Nur My Little Kitchen...walaupun tahu kuih2 begini tidak mendapat sambutan dirumah.. saya membuatnya juga.. jadi dapatlah kawan2 di sekolah merasa hasil kerja dapur saya semalam.. terima kasih Nur untuk resepi talam yang sangat sedap.. teringat2 rasa lemak2 n manisnya..terimakasih juga kepada Puan Azimah.. saya ubah suai sedikit untuk lapisan atas dan bawah..
Talam Seri Muka - Resipi Puan Azimah Mansor
(Sumber : Nur My Little Kitchen)
Bahan-Bahan
Lapisan Bawah
700gm beras pulut (direndam selama 6 jam)/ sy guna 1 1/2 cwn pulut.. rendam 2 jam..
500 ml santan cair/ 1 1/2 cwn santan cair
1/2 tsp garam

Cara-Cara
1. Toskan beras pulut, masukkan kedalam loyang (10x10)
yang dialas kertas plastik (14x14)
2. Masukkan santan cair yang dicampur dengan garam.
Kukus hingga pulut kembang dan kacau sebati.
Bahagian Atas
5 biji telur / saya guna 3 biji telor shj
600 ml santan pekat yang dicampur dengan jus pandan
350 gm gula pasir/ saya kurangkan kepada 250 gm
30 gm tepung jagung
60 gm tepung gandum
1 tsp perasa pandan

Cara-Cara
1. Masukkan kesemua bahan diatas dan kacau diatas api hingga naik wap.
2. Turunkan pulut dan tekan padat. Bancuh 1 tbsp tepung jagung dan 2 tbsp air.
Sapu rata diatas permukaan pulut. Kukus sebentar.
3. Tuangkan adunan hijau tadi dan kukus semula dengan api sederhana perlahan
selama 25 minit.

13 comments:

  1. sedapnya talam serimuka tu akak....
    nak sikit boleh..he3x....

    ReplyDelete
  2. memang berseri2 serimuka akak nih...cantik jer nak makan.
    kat umah ni c abglong tu suka makan...dia jerla.yg lain mkn gitu2 jer..tp dah lama x wat kuih serimuka..adeh,kena masuk list laa nmpk gaya.hihi

    ReplyDelete
  3. Zana... yg Zana punya mama suka... pulut sikit jer yg bahagian atas byk..hehehe mintak lah sikit :P

    ReplyDelete
  4. Kak Zana,
    Cantik serimuka akak ni. Licin je muka dia, saya selalu buat berkedut.

    ReplyDelete
  5. wah!!!..cantik nya...cikgu..
    licin selicin2nya..wow!!..lagi ni..

    ReplyDelete
  6. clap3.... ni btol2 naik serimukanya kak, guna apa, SK II, sheishedo, clinique????... ekekeke.... ko botox!... haha

    ReplyDelete
  7. cantiknya serimuka....geramm mas tengok....

    ReplyDelete
  8. akak..terliur sungguh saya tengok tang kepala hijau tu..kalau makan kuih ni mmg tang hijau tu yang saya makan..tang pulut tu tinggal kat pinggan buat2 tak nampak..haha

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Zana..
    Waduh2... Berseri2nya talam serimuka akak tu.. Cantiknya...Suka la kaler ijau tu..

    ReplyDelete
  10. waduh lawanya serimuka ni kak....potongannya lak cun..mcm mana akak potong jadi lawa mcm tu..saya lum pass lagi nk potong kuih2 talam ni.

    ReplyDelete
  11. Salam...Cantiknya talam ni...Berselera jee nak ngap....

    ReplyDelete
  12. kuih feveret ni..memang susah nak cari yg sedap..nanti nekad nak buat juga!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. Colek resipi ni wat utk order.mintak halal pd tuan punye resipi asal & terima kasih k zana share2kan resipinye di sini :-)

    ReplyDelete