Talam Seri Muka - Resipi Puan Azimah Mansor
(Sumber : Nur My Little Kitchen)Bahan-Bahan
Lapisan Bawah
700gm beras pulut (direndam selama 6 jam)/ sy guna 1 1/2 cwn pulut.. rendam 2 jam..
500 ml santan cair/ 1 1/2 cwn santan cair
1/2 tsp garam
Cara-Cara
1. Toskan beras pulut, masukkan kedalam loyang (10x10)
yang dialas kertas plastik (14x14)
2. Masukkan santan cair yang dicampur dengan garam.
Kukus hingga pulut kembang dan kacau sebati.
Bahagian Atas
5 biji telur / saya guna 3 biji telor shj
600 ml santan pekat yang dicampur dengan jus pandan
350 gm gula pasir/ saya kurangkan kepada 250 gm
30 gm tepung jagung
60 gm tepung gandum
1 tsp perasa pandan
Cara-Cara
1. Masukkan kesemua bahan diatas dan kacau diatas api hingga naik wap.
2. Turunkan pulut dan tekan padat. Bancuh 1 tbsp tepung jagung dan 2 tbsp air.
Sapu rata diatas permukaan pulut. Kukus sebentar.
3. Tuangkan adunan hijau tadi dan kukus semula dengan api sederhana perlahan
selama 25 minit.
sedapnya talam serimuka tu akak....
ReplyDeletenak sikit boleh..he3x....
memang berseri2 serimuka akak nih...cantik jer nak makan.
ReplyDeletekat umah ni c abglong tu suka makan...dia jerla.yg lain mkn gitu2 jer..tp dah lama x wat kuih serimuka..adeh,kena masuk list laa nmpk gaya.hihi
Zana... yg Zana punya mama suka... pulut sikit jer yg bahagian atas byk..hehehe mintak lah sikit :P
ReplyDeleteKak Zana,
ReplyDeleteCantik serimuka akak ni. Licin je muka dia, saya selalu buat berkedut.
wah!!!..cantik nya...cikgu..
ReplyDeletelicin selicin2nya..wow!!..lagi ni..
clap3.... ni btol2 naik serimukanya kak, guna apa, SK II, sheishedo, clinique????... ekekeke.... ko botox!... haha
ReplyDeletecantiknya serimuka....geramm mas tengok....
ReplyDeleteakak..terliur sungguh saya tengok tang kepala hijau tu..kalau makan kuih ni mmg tang hijau tu yang saya makan..tang pulut tu tinggal kat pinggan buat2 tak nampak..haha
ReplyDeleteSalam Kak Zana..
ReplyDeleteWaduh2... Berseri2nya talam serimuka akak tu.. Cantiknya...Suka la kaler ijau tu..
waduh lawanya serimuka ni kak....potongannya lak cun..mcm mana akak potong jadi lawa mcm tu..saya lum pass lagi nk potong kuih2 talam ni.
ReplyDeleteSalam...Cantiknya talam ni...Berselera jee nak ngap....
ReplyDeletekuih feveret ni..memang susah nak cari yg sedap..nanti nekad nak buat juga!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteColek resipi ni wat utk order.mintak halal pd tuan punye resipi asal & terima kasih k zana share2kan resipinye di sini :-)
ReplyDelete