Sunday, October 31, 2010

Puding Laici



Hasil merayau pepagi tadi.. rspi CP dari dapur lendanuar.. sumber chef Hanieliza.. sedappp.. sekali hadapp jer dah licin.. tak sempat nk berhias bagai..

RESEPI PUDING LAICI
Source : Chef Hanieliza

Bahan-bahan

· 10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]

· 6 gelas air ( 5 cwn air)

· 11/2 cawan gula ( sy letak 1/2 cwn jer.. )

· 1 tin susu cair

· 1 tin laici dalam tin... [mesin sikit]

· 1 tin laici [untuk hiasan]

Cara-cara

· Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendidih.

· Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]

· Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.

· Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.

· Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.

2 comments:

  1. yuhuuuuuuuu kak dzana....amboi2 cantiknyer puding laici tuh....bentuk lep2 lagi...abih daa ea..ingat nak mintak skit..umah lenda nyer pun habis dah kak...

    ReplyDelete
  2. puding ni la yang duk tergendala aje nak buat..huhu..mintak kak zana sikitttt

    ReplyDelete