Thursday, April 29, 2010
Bubur Pisang Berjagung..
Blogger Award n Tag...
- OK
2)BERI TAU SAPA DAN LINK PEMBERI AWARD INI....
- Terima kasih untuk Maz - ILHAM DAPUR n Ayu- CURLYBABESATISFACTION ... minta maaf kerana lambat menjawab.. n akk cuba jawab sebaik mungkin..
3)TAJUK POS KORANG MESTI ADA 5-FIVE-KHAMSAH?
KENA JAWAB 10 SOALAN DAN SETIAP 1, DENGAN 5 JAWAPAN...WOWWW!!!!!)....
4)FIVE NAME THAT PEOPLE CALL YOU....
- zana ... nama panggilan ringkas kawan2 n rakan blogger jugak
- Z.. panggilan oleh beberapa orang kawan di BG
- kak long ... panggilan oleh mak , abah n adik2..
5)FIVE IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE....
~ 13 Jan (hari lahir my dear hubby
~22 Julai (hari lahir Aimman)
~13 julai (hari lahir Syamira)
~16 mei ..hari guru
~25 hb ... hari gaji
6)FIVE THING YOU DONE YESTERDAY....
~ sekolah 630 - 1.30 pm
~ tak msk.. beli bungkus.. tido awal.. hihihi
7)FIVE WAYS TO BE HAPPY....
~Balik rumah tanpa keje sekolah
~Peti ais penuh mcm supermarket
~Jalan-jalan n makan2 dengan geng bus sekolah
8)FIVE FAVOURITE MOVIES...
~ Tak minat tengok wayang.. huwaaaa... so tak de fav movie..
6 - FIVE FAVOURITE HOBBIES....
~Menonton TV - drama, 703 /707
~Jalan-jalan
~Masak2..
~Blogging..
~Menjahit
7 - FIVE FAVOURITE PEOPLE....
~My dear HB
~Aimman n Syamira
~Mak n Abah
~Adik2...
~Kawan sejati - kwan sekerja, kawan2 lama, semua blogger..
8 - FIVE FAVOURITE PLACES FOR VACATION....
~ bercuti bersama keluarga.. ada pantai.. ada swimming pool
~ tempat2 sejuk .. air terjun
~ ke bumi mekah pada suatu hari nanti
~
9 - FIVE REASON YOU ANSWER THE SERVEY....
~kene taq... huuuuu.. jwpan yg lain sama mcm maz.. tak leh fikir dah ni maz...
~Terasa diri ni diterima oleh kawan-kawan blogger...samaada yang SENIOR mahupun yang JUNIOR mcm kita ni...
~To be sporting la...menghangatkan lagi dunia blogger sesama kita semua...
~Tanda ada juga orang yang ingat akan diri kita ni...
~Sebelum terlupa..baik dilaksanakan tugas ni dgn sgera...
10 - FIVE PERSON TO TAG....PASTINYA AKAN ADA PENYAMBUNGNYEEE...hihi...
Harap Maz n ayu puas hati.. n tidak berkecil hati...
Friday, April 23, 2010
Kuih Bakar Pisang again...
Kerja oh kerja.....
Monday, April 19, 2010
Kuih Cara Manis
- Masukkan bahan * ke dlm blender n blender sehingga sebati
- Panaskan acuan dgn api yg kecil,sapukan minyak pada lubang2 acuan.
- Tuangkan bancuhan ke dalam lubang acuan.
- Masukkan sedikit gula (1/2 sudu kecil) pada setiap kuih yg separuh masak.
- Tutup acuan dgn penutup periuk n biar hingga masak. Ulang sehingga habis
Sunday, April 18, 2010
Sup Ayam Special..
Memang special sup ni..yg penting ikut step yg diberikan...resepi dari MYR oleh Tulip.. TQ Tulip n MYR
Bahan-bahan ( 8org )
- 1 ekor ayam potong 16
- 1 labu bwg merah
- 2 ulas bwg putih
- 1 inci halia
- sebatang kulit kayu manis
- 4 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 iji buah pelaga
- 2 bj kentang
- 1 btg lobak
- 1 mangkuk air panas br masak
- lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam (letak lada sulah shj..)
- daun sup, daun bawang & bawang goreng
Cara-cara
- Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan.
- Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
- Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
- Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
- Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda
- Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang
Kuih Kaswi..
BAHAN A :-)
350 g gula melaka (mat guna 300 g)
240 g gula pasir
450 ml air
2 helai daun pandan, disiat dan simpul
BAHAN B :-)
190 g tepung gandum*
120 g tepung ubi*
60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
900 ml air
2 camca besar air abu (alkaline water)
3/4 camca besar air kapur
1 camca besar pewarna coklat
BAHAN C :-)
1 cawan kelapa parut putih
Secubit garam
Cara-cara
Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
1. Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
2. Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
3. Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. 4. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel. Harap maklum.
Saturday, April 17, 2010
Rojak Buah..
Kerabu/Urep Taugeh n Kacang Panjang
Thursday, April 15, 2010
Roti Jala..
Bahan-bahan ( 4 org )
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawang air
- 5 sb susu tepung
- 1 biji telur
- beberapa titik pewarna kuning - kita letak warna pink & hijau
- 1 st garam - kita buh 1/4 sdu kcik je
Cara-cara
1.Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.
2.Perap dalam 1/2 jam. Sediakan kuali & acuan roti jala untuk menjala di atas kuali leper. (kita perap 10 min je, nak cpat)
3.Jala dengan api perlahan lebih kurang seminit. Boleh dimakan dengan kari ayam.
Monday, April 12, 2010
KEK PISANG
Untuk meredakan perasaan marah selepas melayan conetto ... jom kita lepaskannya dengan melecek2 pisang pulak.. Resepi dari dapur Doc Inahar.. tapi saya terlupa nk letak gula perang mcm doc ina punya..kebetulan stok coklat chip tengah kemarau pulak... huuu...memang sedap makan kek ni masa panas2 berasap .. resepi CP dari dapur doc ina.. lama dah mengintai rspi ini.. tq doc!!
1 cawan pisang emas lecek
13/4 caw tepung
225 gm butter
2 biji telur grade A
1 caw gula halus(i guna 1/2 gula castor,1/2 brown sugar..kurangkan amaun sikit jadi 3/4 caw. je)
sedikit lemon juice
1 suduteh soda bicarbonate
1 suduteh esen vanilla
1/2 caw yogurt
sedikit walnut cincang..bakar dulu.(tukor ngan chocolate cip)
garam
cara:
pukul mentega dan gula sampai kembang.masukkan telur satupersatu.then masukkan esen vanila,lemon juice & yogurt.kacau sebati.last masukkan tepung dan pisang lecek. bakar pd preheated oven @ 180 c selama 45-60 minit(ikut oven masing2)
MARAHHHH...
Aku memang MARAH... siapa yang tak marah bila ada kawan yang dengan senang lenangnya tidak memberi kerjasama dalam melunaskan kerja2 yang sepatutnya dibereskan.. bagi aku surat lambat itu bukan alasan.. sebab surat aku juga lambat n aku tak tidur malam menyiapkan kerja2 tsbt.. aku bukan kaki memberi helah atau kaki MC bila tak siap kerja.. kerja adalah kerja..di mana rasa tanggungjawab???.. kenapa tanggungjawab yang sepatutnya dipikul terpaksa digalas oleh orang lain.. YA ALLAH.. Ampun kan lah dosa ku ini.. jauhkan diriku dari perasaan hasad n benci.. AMIN...
Apa yang berlaku apabila anda marah?
- Degupan jantung meningkat
- Tekanan darah meningkat
- Pernafasan menjadi cepat dan pendek
- Mengalami ketegangan otot-otot
- Paras hormon (adrenalina dan noradrenalin) meningkat menyebabkan pergerakan badan terasa kuat dan pantas
- Bagaimanakah anda menerima kesan buruk akibat perasaan marah anda?
- Panjangkan serta perlahan kan tarikan nafas anda
- Perlahan kan atau hentikan pergerakan anda supaya kadar degupan jantung anda dapat diturunkan
- Kendurkan atau legakan otot-otot anda
- Kenal pasti pemikiran anda yang negatif dan tidak rasional, kemudian cuba alihkan kepada pemikiran positif dan membina
- Kenal pasti pemikiran yang positif dan juruskan pemerhatian terhadapnya
- Berjenaka untuk menghilangkan perasaan marah
- Beralih dari persekitaran dan sumber yang menyumbang kepada perasaan marah anda
Kecederaan fizikal dan emosi yang anda lakukan terhadap orang lain akan menyebabkan anda terasa bersalah dan seterusnya menyakitkan hati anda sendiri, ataupun menyebabkan tindakbalas daripada orang lain (contoh: mereka mencederakan anda kembali).
Perasaan marah yang berpanjangan boleh menyumbang kepada penyakit darah tinggi, penyakit jantung dan penyakit angin ahmar (strok).
Gangguan psiko logikal boleh berlaku akibat perasaan marah yang terlalu kerap dan teruk.
Bagaimana untuk menenangkan diri anda?
Anda boleh menenangkan diri anda dengan mengawal perilaku luaran dan tindak balas dalaman anda: