Jom makan... sebelum makan kene masak dulu...
Bahan2..
1 ekor ikan dibersihkan perapkan bersama lada putih, garam n tepung jagong
4 btg serai serai/ 1 biji bawang besar/3 ulas bawang putih/3 inci halia muda/ 1/2 inci lengkuas/15 biji cili padi /daun limau purut... semua di hiris halus...
perahan 2 - 3 biji limau nipis/2 sb sos ikan/3 sb sos tiram/1 sb minyak bijan minyak msk pun boleh ..gula n garam ikut rasa/ 1/2 cwn air/ 1/2 sb tepung jagong.. campurkan kesemua bahan2 n letakkan@ratakan atas ikan...
taburkan hirisan daun ketumbar n bawang.. kukus 20 minit/hingga masak...
Salam kak zana,
ReplyDeleteHm...mesti sedap tuh. Teringat siakap stim kat kedai tomyam . :)
penuh barang kemas ikan pun tak nampak dah tu ka.heheh.. yp kukus2 ni memang best kan :)
ReplyDelete