Bahan-bahan ( 4 orang )
6 cawan air
2 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
1 labu bawang besar
5 helai daun limau purut
300 gram udang
5 biji limau nipis
cendawan tiram (ikut suka)
10 biji cili api (belah dua)
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Masukkan air, lengkuas, serai, bawang besar & daun limau kedalam periuk. Jerangkan atas api sampai mendidih.
Kemudian masukkan udang dan perahan air limau. Jangan dikacau sehingga udang berubah warna.
Kemudian masukkan pula cendawan dan cili api. Perisakan dengan garam dan sedikit gula.
Sedia dihidang.
sedap lah nmpk tomyam ni k.zana..nnti nk cuba laa jimat skit perencah ku yg tggl 2,3ketul tu...hihihihiii!!!!
ReplyDeleteWah ada pantang larang tak blh kacau ye kak... nampak best lah. Kalau kat kedai semangkuk dah berapa hengget tomyumkong neh.
ReplyDeletesok nak suruh catlina masak ah tom yam ni, dia nak ke wat yek hehehe...sibuk melayan si kecik tu :)
ReplyDeleteTom Yum ni memang sedap dan sihat berbanding dgn lauk pauk yang bersantan dan berminyak. Best!
ReplyDelete