Sunday, July 5, 2009

Ayam Goreng Pedas

Resepi oleh suka masak di MYR.. n mcm biasa CP jer nih.. mmg crispy.. derhaka sikit kat rspi nih.. pepanadai tukar lada kisar ke serbuk lada.. rasa kurang pedas sikit.. anywy tetap sedap.. TQ suka masak n MYR..

Bahan-bahan
2 keping dada ayam (potong-potong memanjang)
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung beras
1 biji telur (pukul sedikit)
* 10 batang cili kering (kisar kering... tukar sebuk lada
* 3 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
* 1 sudu besar sos worchester (optional.. tak letak coz tak tau mende apa nih...
* gula, garam, serbuk lada hitam, serbuk lada putih

Cara-cara
Campurkan bahan-bahan bertanda * kepada potongan ayam. Gaul & perap sekejap. Nak perap lama pun bagus juga.
Panaskan minyak untuk menggoreng. Sementara itu, campur sebati kedua-dua jenis tepung.
Ambil ayam yg telah diperap tadi, celup rata ke dalam telur. Kemudian golek-golekkan pula ke dalam campuran tepung.
Gorenglah ayam yg telah disalut tepung tadi hingga keemasan.
p/s: langkah no.3 boleh diulang 2 kali (telur-tepung-telur-tepung) untuk lebih kerangupan

1 comment:

  1. Kite panggil ni paha ayam kecik... sangat sedap dimakan begitu saje.. mintak dua ketui.heheh.

    ReplyDelete