Saturday, December 20, 2008

Sup Tulang

My favorite.. mask ikut rspi biasa2 jerk.. nasib baik dik ina jepon tu dah post rspi so angkut jerk kerja kreatif dia..hehehe.. kebetulan cam sama selera lak.. kat rempah kurma tu.. slalu klau msk soto pun boh rmph kurma gak utk dpt rasa kick tu.. Cara msk pun sama sejibik.. dgn mak msk.. kekonon tiru msk masak ler ni..ghupanyer dah world cara mak memsk ni..TQ dik Ina.. ojo kelon waie..

Bahan-bahan
500g daging potong kiub/ tulang rusuk
4 biji bwg merah - mayang2 ulas bawang putih - mayang
1/2 biji halia - hiris/ketuk
rempah tumis ( bunga lawang, kayu manis n adik beradiknyer )
1 sudu rempah kurma - campur air skit wat pes)
1 kiub ayam - (tak letak)
1 biji carrot - (lupa nak letak)
1 biji kentang - (boh 2 biji)
batang saderi, garam, sikit gula
- jika sukahiasan - daun sup,bwg goreng dan vs sambal kicap!
Cara-cara;
1. rebus daging dan halia hingga separa empuk. klu ade sup bunjut leh masukkn juga.
2. masukkan kentang, carrot, btg saderi dan rebus lagi hingga semuanya empuk.
3. kuali lain.. panaskan minyak. tumis bawang2 dan juga rempah tumis hingga naik bau.
4. masukkan pes rempah kurma dan kiub ayam. gaul rata. matikan api.
5. masukkan ke dalam sup dan gaul rata. didihkan. jgn lama sgt nnti carrot n kentang hancur.
6. tutup api. hiaskan ngan daun sup n bwg goreng serta lawannya ngan sambal kicap! ;)

No comments:

Post a Comment