Tuesday, September 23, 2008

Ayam Masak Merah

Ayam Masak Merah

Ni lauk utk mkn dgn nasi tomato..Masak simple jer..

Bahan2:-
1/2 kg ayam - potong kecil
3 sb lada kisar
5 sb sos tomato
5 sb sos cili
1 sb gula
garam secukup rasa
sedikit air

Bahan2 Tumis:-
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
1 btg serai- kisar
5 biji bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
1 biji bwg besar - dihiris
2 biji tomato- belah 4

Cara2:-

  • Ayam dilumur dengan sedikit garam n kunyit. Goreng kekuningan dan ketepika
  • Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan bahan kisar.
  • Kacau hingga naik bau dan masukkan cili kisar. Masukkan sedikit air dan biarkan cili masak sambil dikacau.
  • Masukkan hirisan bwg besar, sos tomato dan sos cili, gula dan garam.
  • Masukkan tomato dan sedikit air , biar didih.
  • Masukkan ayam dan kacau balik hingga kuah pekat

No comments:

Post a Comment