Wednesday, October 15, 2014

GRILLED LAMB CHOP


Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera...

Makan2 yang dah berlalu...

Lamb chop secukupnya (beli yang telah siap berempah) dan panggang hingga masak..
Brown sause saya guna resepi di Dapur Mamasya .. mudah dan sedap rasanya.. tq mamasya.

Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam 
Sumber : Dapur Mamasya.

1 labu bawang besar ( potong dadu) 
1 sudu besar mentega 
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung) 
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )- letak tak sampai 1 liter dlm 2-3 gelas tengok kepekatan sos, tambah sikit2 air jika perlu 
3 sudu besar sos tiram 
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos ) 
1 sudu makan sos tomato atau sos chili 
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus) 
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu. 
Sedikit garam 

Cara membuatnya 
1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu. 
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi. 
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan. 
* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang. 
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu. 


2 comments: