Monday, October 20, 2014

CONGO BAR LAGI!!!


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Saya suka buat congo bars..

CONGO BARS
Sumber resepi : Masam Manis

Bahan-bahannya
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

Cara-cara.
Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas beSar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar



Saturday, October 18, 2014

MUSHROOM SOUP


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

Mushroom soup.. resepi Cik Mat Gebu.. Terima kasih Cik Mat.. izinkan saya CP resepi di sini.

MUSHROOM SOUP :-)
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
250 g cendawan butang jenis segar.
800 ml air
250 ml susu sejat IDEAL
1 kiub ayam "Maggi"
1 biji bawang besar, didadu kasar
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 1/2 camca besar mentega
1 1/2 camca besar tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam
Sedikit cincangan daun parsley, untuk hiasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cendawan dibasuh, lap kering dengan kitchen towel bersih. Asingkan 4 - 5 kuntum cendawan tadi dan didadu sederhana besar. Manakala yang selebihnya, hiris kasar. Ketepikan.
  2. Dalam non-stick wok (kalau tak de, belasah guna kuali biasa...) panaskan mentega, masukkan cendawan dan goreng hingga layu. Tambah bawang putih dan bawang besar, goreng hingga bawang besar layu sahaja. Masukkan tepung dan kacau rata2. Gunakan api kecil.
  3. Tuang air dan susu cair, kacau rata, masukkan kiub pati ayam dan biar mendidih perlahan sambil dikacau kerap hingga kuahnya menjadi sedikit pekat. Padamkan api dan biar ianya suam. Kemudian kisar halus, tuang dalam kuali semula.
  4. Masak dengan api perlahan hingga mendidih, masukkan cendawan yang didadu tadi, tambah serbuk lada hitam dan kacau rata. Masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam...(mat tak letak garam sebab kiub ayam tadi dah terasa garamnya). Hidangkan dengan menabur sedikit cincangan daun parsley dan taburan serbuk lada hitam serta garlic bread tadi......

Friday, October 17, 2014

VICTORIA SANDWICH CAKE



Assalamulaikum dan Selamat Sejahtera

VSC yang sangat sedapp... dengan homemade strawberry compote..

Resepi VSC dari dapur Yatie  di Sinar Kehidupan terima kasih yatie.

VICTORIA SANDWICH CAKE
Sumber : Sinar Kehidupan
Bahan-Bahan:-
  • 250 gm butter
  • 250 gm gula castor - akak bubuh 200 gm gula castor
  • 220 gm tepung kek + 30 gm tepung jagung*
  • secubit garam*
  • 5 biji telor yg besar
  • 2 sudu besar golden syrup
  • 2 sudu teh esen vanila
  • Jem strawberry utk sapu pd kek - akak guna jem strawberry jenama"Smuckers"
Cara-Cara:
  1. Panaskan oven suhu 150C dan sediakan acuan kek 2 biji ukuran 8 inci yg dialas dgn kertas kek
  2. Ayak bahan bertanda *sehingga 3 kali supaya kek jadi gebu dan ketepikan.
  3. Putar butter,gula dan golden syrup hingga kembang dan gebu.
  4. Masukan telor satu persatu sambil diputar perlahan dan bubuh esen vanila.
  5. Masukan tepung dan kaup balik dengan senduk hingga sebati.
  6. Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian dan ratakan kedalam 2 tin kek tadi dan bakar selama 30 minit.
  7. Sejukan kek dan sapu jem diatas sebiji kek dan lapiskan dgn sebiji lagi kek..kemudian tabur diatas kek dgn gula castor.


STRAWBERRY COMPOTE

Bahan- bahan

500 gm strawberry (bersihkan potong 2)
1/2 cwn gula + boleh lebihkan gula klau suka manis..
1 biji jus lemon
sedikit tepung jagung sebagai pemekat

Cara-cara.
1. Masukkan strawberry, gula dan jus lemon dalam periuk dan masak api perlahan.
2. Masak sehingga mendidih dan pekat. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata. 



Thursday, October 16, 2014

CREAM PUFF


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.... 
 Resepi CP dari My Mintroom tq Marsita.. 

Cream Puff
Sumber: Mas Dapur Mas 
Resepi Asal :  Anna Qawina

Bahan :
125 grm butter
1 cawan air (250ml) *boleh dicampur dengan susu segar jika mahu.
150 grm tepung gandum  *diayak bersama
1 sudu kecil baking powder - Mas tambah
*diayak bersama
1 sudu besar gula kastor - Mas tambah
*diayak bersama
secubit garam
*diayak bersama
4 biji telur
1 sdk esen vanila

Cara :
Satukan air dan butter dalam periuk, panaskan sehingga mendidih
Masukkan bahan2 kering yang di ayak.
Kacau cepat2 sehingga adunan tepung tak melekat didasar & sekeliling periuk.
Tutup api  dan masukkan ke dalam mixer.
Putar adunan tepung tadi dengan kelajuan sederhana, sehingga adunan menjadi suam.
Masukkan telur satu persatu, pecahkan telur, kocok2 dengan garfu kemudian masukkan ke dalam mixer, dah sebati baru pecahkan sebiji lagi telur dan teruskan sehinggan 4 biji telur.
Masukkan juga esen vanila.
Pukul adunan dari speed medium kepada high speed, sehingga daunan kelihatan berkilat dan pekat.
Alas loyang dengan butter @ paper @ alum.foil, paipkan atau sudukan adunan puff tadi mengikut saiz dan bentuk yang anda ingikan.
Buat sehingga habis, spray @ sapu atau renjis2kan puff dengan air supaya puff naik dengan cantik.
Bakar didalam oven dengan suhu 200'C selama 20 - 25 minit api atas bawah (bergantung kpd jenis oven anda dan juga saiz puff) (makin kecil puff makin pendek masa membakar)
"On" kipas oven jika ada.
Puff yang menjadi akan ringan dan berongga didalam, ketepikan untuk diisi dengan inti pilihan.
  
Resepi Filling Kastard
Sumber : Kak Ida & Tun Telani

Bahan2:
( Mas buat 2 1/2 adunan filling kastard tuk 1 adunan cream puff tu )

2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula kastor
1 1/3 cawan susu segar
30 gram mentega (kurang lebih 2 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

Cara:
Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla.
Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat.
Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
*Kami suka resepi ni kalau untuk makan-makan kat rumah, lembut dan manis sedang2 aje.

Cara menyediakan Cream Puff
Gunting atau potong sedikit jangan putus puff tu.
paipkan inti kastard yang dah sejuk kedalam rongga puff
Tabur snow powder diatasnya.



Wednesday, October 15, 2014

GRILLED LAMB CHOP


Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera...

Makan2 yang dah berlalu...

Lamb chop secukupnya (beli yang telah siap berempah) dan panggang hingga masak..
Brown sause saya guna resepi di Dapur Mamasya .. mudah dan sedap rasanya.. tq mamasya.

Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam 
Sumber : Dapur Mamasya.

1 labu bawang besar ( potong dadu) 
1 sudu besar mentega 
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung) 
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )- letak tak sampai 1 liter dlm 2-3 gelas tengok kepekatan sos, tambah sikit2 air jika perlu 
3 sudu besar sos tiram 
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos ) 
1 sudu makan sos tomato atau sos chili 
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus) 
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu. 
Sedikit garam 

Cara membuatnya 
1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu. 
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi. 
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan. 
* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang. 
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu. 


Friday, October 10, 2014

NASI MANDHI


Assalamualaikum wbt... 
Apa khabar semua sahabat alam maya saya.. rupanya dah 5 bulan saya membiarkan ruang kesayangan ini ditinggalkan..  memang rasa berat hati sebenarnya nak menayang menu2 di sini bila terkenang sibujang yang jauh di sana... dah 7 bulan juga abang di perantauan demi pengajian.. sempat juga abang bertanya ketika pulang bercuti hari raya  baru ni 'kenapa ibu tak updated blog ibu ..' saya hanya senyum shj.. gelodak hati ibu hanya ibu-ibu yg tau kan... 

Saya kongsikan di sini menu nasi mandhi dari ILHAM DAPUR  maz yg juga jauh di Bahrain. Menu yang terus menjadi kegemaran keluarga nampaknya. Terima kasih Maz berkongsi resepi ini. 

Nasi Mandhi 
Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam (1kg berat) - cuci bersih dan tak perlu potong
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 2 ulas bawang putih - ketuk
  • 1 labu bawang besar purple - belah 6
  • 1 sudu kecil serbuk rempah mix arabic
  • 2 helai daun bay
  • 1 inci halia - ketuk
  • 1 ketul kiub pati ayam
  • sedikit garam - jika perlu
Cara


1. Dalam periuk didikkan 1 liter air bersama semua bahan diatas kecuali ayam. Bila air dah mendidih baru masukkan ayam dan rebus sehingga ayam masak selama 30-35 minit.
 
2. Bila dan masak keluarkan ayam dan ketepikan dulu air rebusan tadi (jangan dibuang).
 
3. Dalam mangkuk kecil masukkan 1/2 sudu besar air rebusan, beberapa titik pewarna kuning, secubit rempah mix arabic dan 1-2 cubit garam, sebatikan dan dengan guna berus (berus utk berus telur atas biskut tu) dan sapu pada seluruh ayam tadi termasuk dicelah kepak dan paha.
 
4. Kemudian masukkan ayam dalam loyang dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu dengan suhu 180C selama 40-45 minit.

Nasi

  • 2 cawan beras basmati - cuci bersih dan rendam 15-20 minit
  • 2 cawan air rebusan ayam @ ikut sukatan air beras masing-masing
  • 2 helai daun bay
  • 1/2 sudu kecil serbuk rempah mix arabic
  • 1 biji buah tomato - belah 6 *
  • 1 labu bawang besar purple - belah 6 *
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
  • 1 inci halia - tumbuk lumat
  • 7 biji buah pelaga *
  • 7 kuntum bunga cengkih *
  • 1 batang kulit kayu manis *
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 3 sudu besar minyak sayur
  • beberapa titik pewarna kuning
  • sedikit garam - jika perlu
Cara


1. Dalam periuk (maz guna rice cooker terus) panaskan minyak sapi dan minyak sayur. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan daun bay, tumis hingga wangi. Masukkan pula rempah mix arabic.
 
2. Masukkan semua bahan * dan masak hingga bawang dan tomato layu.
 
3. Kemudian masukkan air rebusan ayam secukupnya (dalam 2 cawan) dan tutup periuk biar mendidih. Bila dan mendidih masukkan beras yang telah ditoskan, kacau sebati dan tambah sedikit garam jika perlu. Tutup periuk nasi dan biar hingga nasi kering.
 
4. Bila nasi dah kering/hampir masak, titikkan beberapa titik pewarna kuning dan biar nasi masak sepenuhnya.
 
5. Bila nasi dan masak gemburkan sikit dengan garfu.
 
6. Sedia untuk dihidang dengan sup (air rebusan ayam) dan sambal tomato/sos

Sambal/Sos Tomato

  • 2 biji tomato ranum
  • 7-8 batang daun ketumbar
  • 1/2 labu bawang besar purple
  • sedikit garam
  • sedikit jus limau
Cara

1. Kisar semua bahan (rasanya tidak masin sangat dan masam sangat, sedap2 je, light gitu)