Masak ringkas2 sahaja.. yg penting memenuhi selera org berpuasa..
UDANG LEMAK BERTOMATO
Bahan:
400 gm udang (bersihkan)
1 biji bawang besar , potong2
3 ulas bwg putih, dimayang
6 biji lada hijau, dimayang
2 biji tomato ( potong ikut suka)
1 sb sos tiram
1/2 cwn santan
garam secukupnya
sedikit minyak utk menumis
Cara2
1. Panaskan minyak dan tumiskan bwg putih dan bwg besar, kemudian masukkan lada hijau.gaul rata
2. Masukkan udang, gaul rata, biarkan separuh masak, masukkan sos tiram.
3. Masukkan santan , hampir mendidih masukkan tomato dan perasakan garam.
CENCARU GORENG SAMBAL BELACAN
bahan2nya
Ikan cencaru di goreng
Sambal belacan + perahan air limau kasturi + hirisan kulit limau kasturi..
Pergh!! mengancam..!!
ReplyDeleteSalam ramadan buat cikgu & family ya..
ReplyDeletewah lauk udang nampak menyelerakan..boleh masuk list ni cikgu..minta izin ambil recipenya ya..:)
SAlam Kak Zana.. Salam RAmadhan.. lamanyer tak lepak umah akak neh.. kak sedap lauk akak tu..mkn ngan nasi panas2 seleranyer...masuk list he he he
ReplyDeleteSalam...
ReplyDeletesemuanya sedap2...lemak udang tu...I suke...cencaru pedas pun suke...
Slm kak.BW kt sni.rndu bangat!!muah3
ReplyDelete