Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..
Dah lama buat... mudah dan sedap, nanti masa puasa bolehlah buat lagi.. resepi copypaste dari dapur Alongroz.. terima kasih along!
BUBUR SOMSOM
Source: Nana
Resipi di bawah ni Along sudah separuhkan dari asal & buat sedikit perubahan
Bilangan: 9 biji
50g Tepung Beras
50g Tepung Jagung
800ml Santan
1 helai Daun Pandan
1/2 st Garam
CARA2:
1. Campur sebati kesemua bahan2 dan masak sehingga pekat & berkilat.
2. Tuangkan ke dlm acuan2 kecil & sejukkan dlm petisejuk.
3. Hidangkan dengan sirap.
SIRAP
150g Gula
100ml Air
1 helai Daun Pandan
3 sb Sirap Ros
- Didihkan sehingga gula hancur. Sejukkan dlm petisejuk sebelum di hidangkan.
sedapnya..
ReplyDeletesedapnya makan bubur somsom..
ReplyDeletesaya nak buat utk buka puasa petang ni....sedapppnyeeeee
ReplyDelete