Kuih kegemaran saya ... anak2 mmg tak suka kuih2 lama ni.. saya buat setengah adunan dpd resepi asal.. resepi terbaik yang pernah saya cuba.. sgt tidak mengecewakan.. saya suke tekturnya yg kenyal2 gitew... sedapppppp... pasti saya buat lagi.. resepi saya rujuk Dari Dapur CT yg cun tu.. resepi asal oleh Kak Wan (Citarasawan) .. terima kasih buat ke dua2nya...
sblum mengukus ... (1/2 adunan = 22 biji acuan lompang)
dan Dari Dapur CT
KUIH KASWI
(Resepi Citarawan yang diubahsuai kepada 1/2 adunan sahaja)
Bahan A
1 cwn gula melaka
1/4 gula pasir
1 cwn air
1 helai daun pandan
Bahan B
1/4 cwn tepung ubi
3/4 cwn tepung gandum
1 cawan air
saya tambah 4 sudu besar kicap manis( spt madiha)
2 sudu besar air kapur
Kelapa parut + garam sbg salutan
Cara-cara
1. Masak bahan A hingga larut dan sejukkan.
2. Satukan bahan B sehingga sebati /rata
3. Satukan bahan A & B, kacau rata dan tapis.
4. Sapukan acuan lompang sedikit minyak dan tuangkan adunan
5. Kukus anggaran 20 minit (air kukusan mendidih). Sejukkan dan salutlah dengan kelapa parut.
versi salut penuh!!
Assalamualaikum cikgu,
ReplyDeleteSedapnya kuih kaswi tu....dari hari tu Nur tingin nk buat tapi tk kesampaian gitu....jamu mata aja la kat sini....hehe
wahhhh...ada kuih kaswi kat dapur akak ni hari ni....lieza suka sgt kuih kaswi...kalau setakat lieza sorang makan kadang tu beli jer ler...singgit dpt 3 ketoi...takpun minta kat akak jer lah..hehehe
ReplyDeleteSALAM K ZANA..SEDAP MKN KUIH KASWI NGAN RWH O KURANG MANIS..TERASA2 LAK KT TEKAK NI :)
ReplyDeleteDah lama diana x makan kuih kaswi... Sedap sgt kuih nie... Terasa nk makan plak tgk kuih nie... Sedapnyaa...
ReplyDeletesalam kak zana...nnt pos kat Liza yg salut penuh tu sepiring yer...peberet Liza jugak ni....
ReplyDeletesukaaa sangattt kaswiiiiiiiii
ReplyDeletekita pun suka kaswi tp maleh betul nak buat..
ReplyDeletedatang bawa piring nih,hulurkan kaswi tu yang salut penuh taw..tunggu depan pagar nih
ReplyDeleteSaya pun suka kuih ni tapi kalau buat kena makan sorang je. huhuhu
ReplyDeleteKak, sedapnya kuih kaswi.. Tak pernah cuba buat sendiri.. Nak kecek sikit boleh? :) Salam Maulidur Rasul kak.. Cuti gi mana?
ReplyDeleteSalam Kak Zana,
ReplyDeleteSaya tak pernah sangka buat kuih ni letak kicap. Patut la kaler dia hitam ye. Maklumlah tak pernah buat. hehe... tp memang best kuih lama ni. :)
Ijan
wahhh..cantik berkilat kuih kaswi akak ye...sy but x penah jd sedap la kak..ada sekali tu keras berdentung..hahaha
ReplyDeleteSalam Kak Zana, salah satu kuih kegemaran ni...Tapi tak tau bila nak sampai seru buat sendiri....
ReplyDelete