Lama tak buat ... sambil menghitung hari.. malam2 saya menyibuk2kan diri... make over PRATHA ... menjadi Pratha Pufff...
potong 2 pratha segera.. apa brand tak kisah... yang ni brand c4 jer..
CONTOH PRATHA yang digunakan ... ehsan en google..
CONTOH PRATHA yang digunakan ... ehsan en google..
letak inti... inti ikut selera masing2...
lipat dua potong tersebut.. tekan lah kelilingnya dengan garfu.. sebelum bakar kelar2 lah sikit permukaannya.. sapu kuning telur... saya bakar pada suhu 200C selama 20-25 minit...
boleh frozen... plastik lapis paratha tu jangan dibuang.. terus balutkan pratha puff tu n boleh terus frozen..
hasil membakar malam2... saya suke yang rangup2 camni... ikutlah selera masing2 yer..
salam k zana..kagum sy ngan insan2 terpilih yg suke mkn puff pastry ni..knpla sy x leh mkn..blh mkn pun cinonit je sbb klo terlebih sket mudah penin pale...huhuhu..ciann tol...nmpak sedapla..gud idea, time nk mkn tggl bakar je kn :)
ReplyDeletekak zana, senang, simple dan cepat dimkn..haha suka puff ni...:)
ReplyDeletesenang aje buatnya ye... sedappun iye...
ReplyDeletewah.. kak sha xleh makan paratha ye.. tun suka sgt paratha! sbb kedai2 kt umah tun xde yg jual puff pastry kawan yg gelemer tu, mmg tun akan guna paratha jugak utk ganti puff pastry. sedap!
ReplyDeletenani suke sgt makan puff yg mcm ni... kalo nak beli, sebijik mcm tu dah 2 hengget...memang cekik darah...
ReplyDeleteAssalamualaikum cikgu,
ReplyDeleteselamat thn baru ya...masih belum terlambat lagi kan...hehe.
wah bila tengok entri cikgu nie, Nur teringat ada inti sardin dn pratha di fridge...haha boleh Nur kerjakan sekejap lagi buat bf budak2 utk hari besok...haha..thks fr sharing...dh lama Nur lupakan pratha puff...huhu.
salam cg zana... sedap n senang kan nak wat puff camnih... dtg nak bagi popia frozen ni hehehe.. rupanya tuan rumah dh kenyang makan puff...
ReplyDeleteUwaaa..kalau depan2 Rahel ni..mesti nak makan banyak2...hehe..
ReplyDeleteAssalamualaikum Zana..
ReplyDeleteSedapnya kalau buat minum2 petang, lepas goreng tu terus ngap! jer...apalah Kak lin ni gelojohnya...hahaha
gud idea nie..boleh buat nnti..bila nak ke kuala pilah...singgah umah yer
ReplyDeletealaaa...kat Sabah puas cari, takde pastry puff ni kat mana2, geramnya....
ReplyDeleteDzana, masa kecik2, emak selalu buat tp skrg....sendiri mau ingat!
As'salam Zana
ReplyDeleteInilah menu yang dah lamaaaa ct tak buat. Dulu2 rajin buat sebab buat stok inti kentang tu banyak...hehehe
Bila tengok Zana buat ni teringat ada prata segera jenama KAWAN dalam peti lama dah beli ada sebungkus. kalau merajinkan diri buat inti dulu dan baru boleh buat puff pulak.. good idea. tr kasih ya cikgu..hihi
salam k.zana....bz ke kak?..yelah kan sesi persekolahn dah bermula...akak lama tul lieza tak buat pratha2 ni..dulu slalu gak buat..tertgk akak buat nih..terasa nak buat ler pulak...nyumnyum2 sedap tgk inti tu...
ReplyDeletesenangkan zana...sume pun leh buat dengan pratha puff ni...sedap lak tu...
ReplyDeleteSalam tahun baru kakkkk...dh mula sibuk nga skolah ye...pasni lgi la nga sukannya...kita bru nk pnskan enjin ni...bru hbis jet lag..
ReplyDeleteAslmkum k.zana. suka puff ni...mudah dan sedap.sesuai kalau tak da idea nak buat apa utk minum ptg.
ReplyDeleteSalam Kak Zana,
ReplyDeleteSaya dah lama teringin nak makan roti pratha ni, sejak ada resipi pratha gulung dengan telur dulu. sapa buat tak ingat, Love kot. Kt sini depa tak jual pulak.
Ijan
Assallamualaikum kak Zana..
ReplyDeleteProjek di malam hari ye ni.. Resepi yg simple dan sedap ni kak.
Kak, nape nye menghitung hari. Naz tertinggal apa2 ker??
asslam cikgu..waduh tengok pratha puff cikgu ni rasanya lama tak buat dah..memnag kita suka buat gunakan prata ni senang aje tak payah nak uli buat sendiri..hehe
ReplyDeleteWah senangnnya.. Nak cubalah nanti.. Kak kalau goreng, boleh ke?
ReplyDelete