Daging batang pinang saya perap bersama halia, madu, garam, lada hitam n sos tiram.. saya panggang atas kuali hingga masak..
Air asam.. resepi Ika bangkok.. TQ ika..
AIR ASAM
Sumber : IKA@ARAH
Bahan2
- 4 biji Cili >terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili
- 1 biji Lada Merah Besar
- 1 ulas Bawang Putih
- 1 inci Belacan yg di bakar
- 1 sb sos tomato
- 1 sb sos cili
- 1 sb sos ikan
- 60 ml air asam jawa>>kalau nak cair boleh tmbhkan air
- 1 sk gula >> terpulang nak manis mcm mana
- secubit garam
**Kesemua bahan di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali. Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang bersama nasi daging :-)
Bahan Hiris
- Sedikit hirisan bwg merah
- Sedikit tomato di hiris dadu
- Daun ketumbar di hiris halus
- 1 biji cili di hiris bulat
Salam Dzana, waaah masuk dapur dia lg kejam laaa...tayang daging bakar dgn air asam pulak dah...nasib air liur kering pose2 nih..kalau x sure nitis atas pc ni ha...hehe
ReplyDeleteSalam kak zana, mekaseh jugak, utk air asam tu kita dah buat sukatan dia, akak carik kat label nasi nanti jumpa Nasi daging dgn air asam, kat situ kita dah bg sukatan tuk air asam ni hihihi
ReplyDeleteAssalam Dzana,
ReplyDeleteleleh liur sebab kepingin...leleh peluh kalau dpt tibai habis, leleh air mata...sebab sakit mata tengok je DB&AA tuh!
Na masak air asam semalam.. tp macam x jadi sgt. tawar. hr nie nak alter!! bg sedap balik! hehe
ReplyDeleteDah beberapa hari dok terfikir nak buat nasi daging dengan air asam, tapi belum berkesempatan lagi.
ReplyDelete