Kek Gulung Kasih
(Sumber: Dapurku Sayang)
bahan-bahan :
cara-cara :
bahan-bahan :
- 70 g tepung gandum (diayak)
- 1 sudu besar susu tepung
- 3 biji telur A
- 60 g gula kastor
- 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu kecil ovalette
- Pewarna merah, hijau dan kuning
cara-cara :
- Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
- Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
- Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
- Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
- Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
- Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
- Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
- Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
- Gulung kek dengan kemas.
- Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
kak zana..saya pun buat petang semalam...hikhik...tapi gulungan saya sememh je..akak lagi lawoo...saya masih tak pandai la teknik menggulung tu kak zana..huhuhu
ReplyDeleteHuhuhu jealous pulak tgk org menggulung!!!
ReplyDeleteSalam Zana... salute lah kat Zana walaupun kata nye x cantik gulungan nyer tapi blh lah drp yg tak blh gulung langsung!!! Tak tahu bila agak nye Hawa nak menggulung...
salam... cntik sgt tu zana... sure sedap gandingan bc n jem roselle... waiting list nk buat dh ada tp bila la agaknya masa yg sesuai....
ReplyDeletewaaaa.... kat sini pun ada jugak.... ni mmg kena cuba ni... tak tahan tengok dah tergoda dah!
ReplyDeleteoklah tu kak.. janji keknya boleh digulung... kek yg siap gulung tu nampak mcm besar kan? tapi hakikatnya.. kecik comel jer saiz dia... syok pulak menggulung kek ni kan? dah lama tak asah skill menggulung.. bila dah mula.. rasa macam nak buat lagi jer.. hehe..
ReplyDeleteakk pun dah menggulung juge yer..meh bak sepotong..nak rasa dulu..hihi
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletewah! kat sini pun ade kek gulung yer...musim memnggulung agaknya minggu ni kan...hehe
cantik dan sweet jek kaler kek tu. ade krim lagi. nice!
trm ksh yer sudi cube resepi ni. jgn serik tau. :)
to izah.. akk pun sama izah.. akk ni buat kerja kasar.. klau sekolah main baling2 buku.. kt dapur pun cam nk baling2 pinggan mangkuk..semua nk cepat..tpi berangan nk hasilnya cantik..
ReplyDeleteto Mama
betul tu mama.. nk jampi mama suh baut cepat ni.. puhhh..puhhhh.. hihihi
to J41
tq..tq.. tak pe.. ada masa nnti bolehlah mcuba..
to Ita
ReplyDeletecepat2 ita.. sementara hero2 tu ada kt rmh.. tentu mereka happy ..
to Madiha
akk pun sama madiha.. rasa nk buat lagi.. nk buat cantik2 mcm madiha n dayang punya.. hihihi
to Hsue
akk tak sempt nk simpan utk sue.. tak cukup sue.. akk dpt mkn kt hujung jer tau.. huwaaaa
to Dayang
TQ dayang berkongsi rspi.. akk suke rspi ni..mudah n tak byk kerenah.. masa msk pun cepat.. cuma akk jer cam tak sabo.. eeeee...
kak long..jem rozel?huhuhuhuhu;(
ReplyDeletekat cini pun dah sampai jugak keee..izah pun dah but..hemmm x leh jadi ni pasti nak mengulung jugak heheheh
ReplyDeletewaduh cantiknya kek gulung kasih akak punya....dah musim mengulunglah nampaknya...bilalah Yatie nak mengulung gak ni....macaroon kat bawah tu pun sweet sangat...suka kaler pink...
ReplyDeleteto coklatku
ReplyDeleteterimak kasih atas sumbangn jem rozel mu itew.. kihkihkih.. gula aising yg ko beli kau angkut semua ke.. huwaaaaa...
to sheila.
demam mgulung dah bermula ni sheila.. kene cepat2 ambil bahagian.. hihihi
to yatie..
bila byk BW.. smgt nk mncuba terus berkobar2.. klau yatie buat msti lagi cantik.. mcm dah suke wana pink pulak saya ni kan.. hihihi
wah kak, sana sini sinun ada kek gulung ni..cantik..bila lak nk sampai dapur saya ni...tak pernah buat lagi menggulung kek ni.
ReplyDeleteSedapnya...
ReplyDeleteSalam Zana
ReplyDeletelembut nampak kek swiss roll tu...cantik warna pink.
tertarik juga tengok macaroon kat bawah tu...warna pink
Rupa tak pentinggg yang penting sodapp..!!
ReplyDeletetengok color yang meriah tue pon dah menyelerakann..hushhh...
Very colourful and yummy cake, your macarons looks perfect. Following you :)
ReplyDeletememang marvelous!!!
ReplyDelete