DADIH
(Sumber: Lynn Sham)bAHAN2
4300 ml air
15g agar-agar ( saya guna agar2 bertali 25 gm..)
350g susu tepung (saya guna susu segar 1 liter)
300g gula
Esen vanila secukupnya ( ganti sirap ros)
Secubit garam
cARA2
Rebus agar-agar dgn 3300ml air. Bila dah larut, masukkan gula & masak lagi hingga larut. Dalam bekas lain, campurkan susu tepung dgn air panas (1000ml). Larutkan. Masukkan dlm campuran agar-agar tadi. Masukkan juga esen vanila & secubit garam. Masak hingga mendidih. Tutup api & tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Rebus agar-agar dgn 3300ml air. Bila dah larut, masukkan gula & masak lagi hingga larut. Dalam bekas lain, campurkan susu tepung dgn air panas (1000ml). Larutkan. Masukkan dlm campuran agar-agar tadi. Masukkan juga esen vanila & secubit garam. Masak hingga mendidih. Tutup api & tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
assalam kak...sedapnya dadih ni...nieza suka sgt mkn dadih tapi tak pernah buat lagi..nanti nk cubalah..:)
ReplyDeletewaduh waduh kakkkk..kenapa harus ditayang2 dadih ros nya iniiii??bikin hati gua x keruan aja donggg..sedapnyaaaaa...terasa2 kat tekak ni hah
ReplyDeletesedapnya kak musim panas2 ni makan dadih nikan
ReplyDeletehaha... kak, x sempat nak betulkan gula tu, akak dah buat. camne, goyangnya? ada suka ka? hihi.. stok dadih kita buat aritu dah habis. nak kena buat pulak ni.
ReplyDeletedah check.. betul la gula nya 300g tu.
ReplyDelete