bakar 2 try terus.. jimat elektrik..
Kuih Bakar Pisang@ Bingka Pisang
Bahan2
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar .. byk ni coz sy suka pisang.. klau tak suka boleh kurangkan...
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 45 minit.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt
satu .. bawa ke sekolah.. n satu lagi utk mkn2 di rmh..
kuih bakar pisang ni mmg fav ita ni...
ReplyDeletesalam..cantik dan menyelerakan nampaknya tu..
ReplyDeleteish..bahan senang nak cari, cara buat pun bukan susah..resepi? nah dah ada depan..mata..tapi, dari tahun sudah nak buat tak buat-buat lagi..
ReplyDeletewah sedap ni...suka part kerak2 tu..akak buat 2 adunan ke utk 2 tray tu?
ReplyDeleteto ita.. sama mcm akk ita.. pisang2 mmg suke kecuali kek pisang jer belum suka..hihihi
ReplyDeleteto suri.. tq suri..
to nora.. eee.. cepat buat..
to nieza.. akk buat 2 adunan.. saiz loyang.. 61/2" x 11 "...
sedappnya kuih bakar pisang ni..
ReplyDeletemas dah buat..memang best kuih ni..
k zana, saya belum pernah buat lg, yg pasti resipi dah ambik dah..nak cuba dlm msa terdekat!!!tq..
ReplyDelete