Bahan-bahan:
- 10 keping roti putih
- 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
- Plastik wrap ( untuk balut roti)
- Minyak
- Cara-cara:
- Lembabkan roti dengan air /saya gelek jer roti tu..
- Skopkan aiskrim ke atas roti.
- Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
- Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)./saya guna cawan plastik .. idea dari catlina..
- Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
- Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.
- Lembabkan roti dengan air /saya gelek jer roti tu..
Letakan aiskrim pilihan... kebetulan ada 2 box aiskrim di peti ais.. sukenya...
aiskrim lava coklat
Tangkupkan kepingan roti tadi dengan kepingan roti lain di atas aiskrim ...lupa nk snap pic pulak.. lepas tu ambil lah cawan (sesuaikan dgn saiz roti) tekankan atas roti .. sehingga menjadi seperti di bawah..terus simpan dalam bahagian bhg dinginbeku peti ais..Lebihan tepi2 roti tu jgn di buang.. hihihi.. boleh buat puding roti pulak lepas ni..
aiskrim roti yg telah siap.. saya dpt 12 keping.. simpan semalaman sebelum di goreng...
goreng dalam minyak yang panas.. sebaiknya bila minyak dah panas terus masukkan aiskrim ni dlm kuali.. balik2kan hingga kekuningan.. n siap boleh terus di makan...
sangat yummyyyyyyy... jom makan aiskrim goreng di petang jumaat yg indahhhh...
nakkk try la psni
ReplyDeletearghhhhhhh sini sejokkkkkkkkk tp klu dubagi pree nganga ajerrr! haha....... gud idea tuh kak!
ReplyDeleteWah sedapnya.. Thanks kak.. sebab share.. Nanti if Nur dah cuba Nur tayang kt blog ye.. Tq kak atas ucapan di shoutmix Nur.
ReplyDeleteTeringin nak jumpa akak.. camne nak contact ek?
waahhhh expresssss nye...lawa aiskrim akak..ada lagi sikit dlm peti sejuk malam ni jugak sy gowengggg !!sejuk pun sejuklah tak kiraaaa! hehehe
ReplyDeletewah sedapnya kak...lum pernah buat lagi tapi dh pernah mkn kat kedai nasi kandaq dulu....bolehlah try nanti..:)
ReplyDeletela..begitu saja ka..?mantap..leh try..
ReplyDeletetq sudi cuba rcp eskrim goreng ni.sedap kan?
ReplyDeletenak try! =)
ReplyDeleteSalam dik Zana. Kita pun dah buat sebab terinpirasi tengok zana berulang2 buat ni....sodap, cam kat kedai...hehe.
ReplyDeleteSalam kak Zana,
ReplyDeleteler rupanya senang jer nak buat eskrim goreng ni..nak cuba la..
Kak Zana,
ReplyDeletelupa nak tanya..lembapkan tu macamana caranya..renjis air skit ker cleup dgn air?
omg,i'm gonna try this!=)
ReplyDeleteSalam.
ReplyDeleteMinta izin nak share di blog ye :)
TQ~
sya share yer....nak try pas ni...tq
ReplyDeletesaya share ni resipi...nak try...
ReplyDeletewawazidannne@yahoo.com
ReplyDeletesaya share ni resipi arr...
Tq so much 4 da recipe.dh buat smlm & ari ni..best sgt2..hubby yg x sabar2 nk mkn.pastu soh buat byk2 lg..hehehe..anyway 2 thumbs up la...
ReplyDeleteluar biasanya resepi nie.
ReplyDeleteAssalam...saya dah try resepi nie. saya juga share di blog saya. terima kasih sangat2...sedap.
ReplyDeletehttp://yus-mysmallitleworld.blogspot.com/2011/07/hi-korang.html
cmner roti tu leh lekat?
ReplyDeletesaya wat xjadi la...
bile xjd tension jerk..
boleh buat dekat isteri nanti :)
ReplyDeleteHaha best! I will try! Byk btol nk try bln pose nih. :D
ReplyDeleteSedap&simple, dah goreng kne mkn cpt2 kalau x ti xsdp........;-)
ReplyDelete