Sumber : Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega /saya guna SCS
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)/ saya guna copy paste.. saja suke2..
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
- Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
- Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
kak zana.lawo nye sekut neh...ramai tul buat sekut dahlia.....comel2 belaka
ReplyDeleteSalam Aidilfitri buat kak zana dan family.
ReplyDeleteClap! clap! comelnya dahlia kat zana... :D
Sempat ajak anak2 mendahlia kak? penat nak tekan acuan tuh. saya aritu sakit bahu sebab buat berganda2 adunan. kihkih.
Kesempatan ni, saya mohon halal seme2 ya kak. Mohon ampun dan maaf kalu ada tersilap kata, terguris rasa sepanjang kita kenal ya kak. Moga Aidilfitri kali ni membawa sinar bahagia untuk kita smua.