Thursday, July 8, 2010

Kuih Bakar Kentang

Godeh2 Ahad lepas... tuan tanah tak smpt nk update blog.. buzy dengan kerja2 sekolah, marking buku, audit akademik, sabtu ni pulak ada hari terbuka n hari kantin, sebelah malam ada jamuan bersama YB pulak.. mmg tak suke nak pergi.. tapi wajib pergi pulak tu.. msti bosan giler mdengar orang2 politik ni berucap.. ooop cukup.. kene black list pulak nanti.. malam sabtu jugak ada khenduri tahlil arwah di rumah mak suami.. tak dapat lah nk menolong kali ni..

Resepi CP dari dapur Hana.. Dik Ina kata rspi dr K as n K jun.. TQ semua..

Bahan-bahan

  • 2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek
  • 1 biji telur- hana tmbh 1/2 biji lg
  • 2/3 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan - hana tmbh 1/4cwn
  • pewarna kuning atau hijau
  • 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan- as n hana guna butter
  • garam n esen - nih hana tmbh
Cara-cara
  1. Kacau telur dan gula. masukkan tepung, santan dan pewarna. kacau rata dan tapis.(hana tk tapis, tp blend jer semua termasuk kentang)
  2. Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
  3. Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sekejap dan tuang adunan. tabur bijan jika suka.Bakar suhu 180 selama 50-60min utk dapatkan kerak yang best!
  4. Sejukkan dahulu baru potong.
  5. Jika masak dalam acuan kecil2, bakar dalam oven selama 20-30min.

No comments:

Post a Comment