Resepi hasil tinjauan dari dapur Maklang Azie.. di Maklang's Bakery.. kek yang mudah penyediaannya.. bersaiz besar n manis.. tq maklang azie.. (untuk ingatan saya.. kene kurangkan gula n buat separuh adunan jer.. )
KEK KAROT SHIELA
sumber : Rnet
Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum }
1 1/2 tsp baking powder }
1 1/2 tsp baking soda } diayak bersama
1 tsp garam }
2 tsp serbuk kulit kayu manis }
375 gm gula halus (mklang campur ngan brown sugar, kemanisan sesedap rasa)
4 biji telur
4 cawan karot (di sagat & diperah sedikit airnya)
3/4 cawan walnut (dipotong kecil)
1 1/2 cawan minyak masak/jagung
Cara membuat :
-Pukul telur perlahan2 dan masukkan gula. Pukul sehingga kembang
-Masukkan minyak, karot dan walnut dan dikacau perlahan
-Akhir sekali, masukkan tepung
-Bakar pada suhu 165 C sehingga masak (+- 1 jam)
Icing cikgu sue ( ni wajib buat baru ngam dgn cake carrot)
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar
beat all ingredients till light and fluffy
sumber : Rnet
Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum }
1 1/2 tsp baking powder }
1 1/2 tsp baking soda } diayak bersama
1 tsp garam }
2 tsp serbuk kulit kayu manis }
375 gm gula halus (mklang campur ngan brown sugar, kemanisan sesedap rasa)
4 biji telur
4 cawan karot (di sagat & diperah sedikit airnya)
3/4 cawan walnut (dipotong kecil)
1 1/2 cawan minyak masak/jagung
Cara membuat :
-Pukul telur perlahan2 dan masukkan gula. Pukul sehingga kembang
-Masukkan minyak, karot dan walnut dan dikacau perlahan
-Akhir sekali, masukkan tepung
-Bakar pada suhu 165 C sehingga masak (+- 1 jam)
Icing cikgu sue ( ni wajib buat baru ngam dgn cake carrot)
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar
beat all ingredients till light and fluffy
salam k zana...perg syedapnye kek carot dia...akak, nak tanye...dgn adunan ni leh dpt kek yg besar ek...?berape besar?loyang ukuran berape?
ReplyDeleteslm fiza.. akk guna loyang saiz 20cm/8 in.. (bulat) tinggi 6 cm.. memang muai.. jenuh nk mnghabiskan..
ReplyDeletesalam kak zana.
ReplyDeletebetul kata fiza tu, kek karot akak sedap tu.