Thursday, May 6, 2010

Roti Saj

Roti mudah dan mengenyangkan.. kalau ijan mama mikael makan dengan jem.. kita dengan mood yang tak menentu melayan roti saj bersama sardin jer... coz dah seminggu tunggu menu kari daging makcik kantin tak kuar2.. resepi roti ni CP dari dapur ijan juga ada di dapur hana . terima kasih untuk tuan punya resepi Madihaa..

Roti Saj

  • 1 sb yis mauripan
  • 1 sb gula (kak rus ganti ngan susu pekat kacau dalam air suam)
  • 1 1/2 cwn air suam
  • 3 1/2 cwn tepung
  • 1/2 st garam
  • sedikit minyak
  1. Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.
  2. Selesai diuli, ketepikan 1 jam…tutup kejap dgn plastik.
  3. Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)…dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak)
  4. Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati…….bila masak angkat…. (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah….sedap dan kenyang…

3 comments:

  1. salam kak zana,
    apa khabar? nampak best, cecah sardin. sdapnya...

    ReplyDelete
  2. Salam cikguuu..anak murid mai nk mtak roti tembam tu 2 bjik..ada lgi ke tu..

    ReplyDelete
  3. Sardin pon sodap kak... kejap je licin roti neh ... :)

    ReplyDelete