Roti Saj
- 1 sb yis mauripan
- 1 sb gula (kak rus ganti ngan susu pekat kacau dalam air suam)
- 1 1/2 cwn air suam
- 3 1/2 cwn tepung
- 1/2 st garam
- sedikit minyak
- Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.
- Selesai diuli, ketepikan 1 jam…tutup kejap dgn plastik.
- Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)…dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak)
- Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati…….bila masak angkat…. (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah….sedap dan kenyang…
salam kak zana,
ReplyDeleteapa khabar? nampak best, cecah sardin. sdapnya...
Salam cikguuu..anak murid mai nk mtak roti tembam tu 2 bjik..ada lgi ke tu..
ReplyDeleteSardin pon sodap kak... kejap je licin roti neh ... :)
ReplyDelete