Sunday, May 9, 2010

Tips memasak Puding Sago..

jom makan!!!!!...........
to IZAHDAUT, FMINA N HANI... n rakan2 blogger yang lain... supaya tak kempunan nk mkn puding sago ni.. akk kongsikan cara2 bagaimana nak msk sago ni smpai jernih..

Masak biji sago ni hingga mendidih n di kacau sekali sekali...hingga masak.. @ bahagian putih dlm biji sagu semakin mengecil..kemudian tutup api .. biarkan sebentar atas dapur.. masa ni biji sagu akan terus masak n menjadi semakin jernih selepas 7- 8 minit... sendukkan 2-3 senduk biji sagu ke dalam penapis kelapa.. basuh biji sagu di paip air yg mengalir untuk membuang kanji2.. bilas dengan air bersih.. tuangkan dalam acuan n sejukkan dlm petiais..

Makan bersama air gula melaka , santan (akk guna santan kotak ayam brand) , ketulan air batu.. Selamat mencuba...

4 comments:

  1. alahaiiii... sedapnya dessert.. feberet nih!

    ReplyDelete
  2. assalamuaalaikum kak ..saya pun suka puding cam ni..apa apa la dessert sagu.. tapi tak pandai nak masak sagu sampai ilang putih jadi jernih.ada petua tak kak

    ReplyDelete
  3. salam kak!! kangen ki....bz rrrr..ahah!! cam izahdaut ckp..cane nk msk sagu tu smpi jd jernih??

    ReplyDelete
  4. Kak cane nak buat sagu nie.. kite buat xjadi.. xpandai msk sagu tuh..share cara masak sagu tu kak..

    alahai teringin nak makan sejak pose sampai sekarang xdapat..huwaaa

    ReplyDelete