Friday, February 26, 2010

Blueberry Cheese Tart

Tiada ribut .. tiada hujan.. tengah kemarau.. tetiba teringinn nak makan cheese tart... mmmm sedapp n puas hati.. dengan filling yang enakk...

BLUEBERRY CHEESE TART
Source: Kak Rinchan

Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
250gm butter
80gm icing sugar
2 biji telur
440gm tepung gandum
1 teaspn esen vanila

*Resepi asal separuh drp resepi di atas, che'pah gandakan dapat 70 tart saiz medium

Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Filling
Source: Kak Mas

250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry filling

6. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
7. Pipekan cheese dlm pastry dan sudukan 1/4 sudu kecil blueberry. Buat corak ikut suka.
8. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat.

4 comments:

  1. Salam,
    Nampak cantik n ranguppp je kulit tart ni...

    ReplyDelete
  2. Yummy - this tarts looks yummy. Can ask Mama to make this weekend! Or better still.... we order from you laaa.... wakakakaka

    ReplyDelete
  3. sdpnye... fav.. huhu.. t'ign nk buat, tp asek xbuat je.. hehe...

    ReplyDelete