Rspi dr dapur Anawahid... tq ana..
Bahan2nya:-
Segenggam besar ikan bilis - dikopek
3-4 biji kentang - dibelah 4 n hiris
8 biji lada hijau - ditumbuk kasar (tmbh cili padi sikit)
1 biji bawang besar - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit serbuk kunyit
1 sudu besar gula
garam
n pak aji secukup rasa
Cara2nya:-
1. Goreng kentang dn ikan bilis sehingga kekuningan dan garing terlebih dahulu dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau dan sedikit garing dan masukkan serbuk kunyit. Masukkan pula gula, garam dan pak aji secukup rasa.
3. Akhir sekali masukkan kentang dan ikan bilis, gaul rata dan siap
salam kakzana.
ReplyDeletekakchik dtg tengok masakan akak ni sebab tak pernah dengar sambal kentang hijau sblm ni.
bila dah tgk gambar barulah tahu. kat sini jarang jumpa.
wah...ada bubuh cili tu yg sedap tu.:)
ReplyDeletekalau makan ratah pun cam sedap nie... buat pedas2 cikit...
ReplyDeleteSalam kak zana,
ReplyDeleteMitak air2...da terliur kepedasan nih. Pedas2 pun, sedap tu..