Saturday, October 10, 2009
Moist Brownies..
Untuk tayangan sahaja.. kat sini dah abis.. klau nak rasa boleh tumpang makan kat rmh AlongRoz.. hihihi.. promosi ni along... jangan marah... rspi dari dapur k zai kita.. oleh Chef Hanieliza .. tq kak liza n kak zai.. respi copy paste dr dpur kak zai utk dikongsi kepada kwn2 yg lain.. yummmyyy..
Bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]
Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla
Bahan C
[ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko - sy guna serbuk koko Van Houten
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat - sy guna 1/2 sudu kecil je
Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.acau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.
Chocolate Topping
Bahan250 gm cooking coklat [cap tulip]- sy guna Van Houten cooking choc.
1 s/b butter/majerin1 s/k susu cairCara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan
cedapnye cedapnye... nak makan kek cekelat!!!
ReplyDelete