Saturday, October 10, 2009

Moist Brownies..


Untuk tayangan sahaja.. kat sini dah abis.. klau nak rasa boleh tumpang makan kat rmh AlongRoz.. hihihi.. promosi ni along... jangan marah... rspi dari dapur k zai kita.. oleh Chef Hanieliza .. tq kak liza n kak zai.. respi copy paste dr dpur kak zai utk dikongsi kepada kwn2 yg lain.. yummmyyy..

Bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]

Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C
[ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko - sy guna serbuk koko Van Houten
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat - sy guna 1/2 sudu kecil je

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.acau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

Chocolate Topping
Bahan250 gm cooking coklat [cap tulip]- sy guna Van Houten cooking choc.
1 s/b butter/majerin1 s/k susu cairCara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan

1 comment:

  1. cedapnye cedapnye... nak makan kek cekelat!!!

    ReplyDelete