teman tetap mesra .. di pagi rayee..
Wednesday, September 30, 2009
Rayeeee....
Tuesday, September 29, 2009
Baby baby Cyber Terkiniiii...
Koleksi anak sedara cyber ku sehingga penghujung september nih.. kihkihkih.. tahniah untuk Hana sekeluarga atas kelahiran anak ke tiga di bumi jepun .. muhammad darwish haidher ..semoga hana@ Ina cepat sihat.. n selamat berpantang...
Baby Mikael anak teruna Ijan di Findland.. Tahniah juga buat Ijan n en hb.. atas kelahiran cahaya mata pertamanyer.. rasanye dah hampir sebulan ijan menempoh alam berpantang.. mikael pun dah nampak semakin tembam n cerdik...
kepada ibubapa yang anak2nyer kene kipnap cyber nih.. jgn marah yer.. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR N BATIN
Saturday, September 19, 2009
Kad Raya Ell...
Wednesday, September 16, 2009
Selera Mangkuk Tingkat...
Selasa... dapur tak berasappp.. bukan kerana malas tapi kerana ada kerja mengejut PPD yang harus diberezkan segera.. kul 12 mlm tadi siap.. kul 830 pg dah tersadai di PPD BP.. harap2 hantaran tepat n tiada masalah.. malang masih tak berbau.. data ada masalah pulakkk... so .. malas nak cete.. muka mmg tak ketat dari smlm.. hr ni smbg ketat lagi.. kul 11 pg tadi bru settle.. dahhhh.. anak beranak smlm mengadap MUNJUNG mak dari kg.. abah telefon suruh bebuka di kg.. lastly hubby blik kg n angkut mkanan mak dr kg..begitulah kesudahannyer...
Kad Rayaaaaa...
Monday, September 14, 2009
SALAM AIDILFITRI ...
Sempena menjelang Syawal tak lama lagi.. kesempatan ini diambil untuk memohon ampun dan maaf kepada semua rakan blogger di tanahair dan diperantauan .. atas kesalahan, kesilapan, usikan, teguran,kenyatan dan macam-macam yang lagi telah terguris atau berbekas dihati.. sepanjang bersahabat di alam nyata atau di alam cyber.. Semoga persahabatan yang terjalin berpanjangan... Rakan Blogger yang berkunjung sudi-sudikan lah mengangkut kad raya tuh sekali..
MAAF ZAHIR DAN BATIN ... IKHLAS DPD DZANARIAH SEKELUARGA..
Fruit Triple
Sunday, September 13, 2009
Saturday, September 12, 2009
Puding Sago..
Ayam Goreng Berempah Serai
Ayam Goreng Berempah Serai kredit to Love.. copy dari dapur Hana....
1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
6 ulas bawang putih ~ ditumbuk
7 ulas bawang merah~ ditumbuk
2 inci halia~ ditumbuk
2 batang serai~ ditumbuk
3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
2 sb serbuk kari daging
1/2 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk ketumbar
1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
garam dan aji secukupnye .. tak letak
3 tangkai daun kari
Minyak utk menggoreng
Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Boleh dimakan begitu sahaja
Friday, September 11, 2009
Bread Butter Pudding
Tiba2 teringin nak makan puding roti.. sejak berpuasa ni.. mmg tak da stok roti dirumah.. blik skool .. singgah kedai beli roti.. sebelah petang godeh2 kat dapur .. rspi entam keromo.. coz males nak tenet2... siapppp...
Bahan2
8 -10 kpg roti gardenia sapu butter depan n belakang roti
2 cwn susu sejat/susu segar - panaskan tak perlu mendidih
2 biji telur*
3/4 cwn gula*
esen vanila*
kismis ikut selera
serbuk kayu manis jika suka
sedikit gula utk tabur
Cara@:
1. Roti potong2 4 @ 6 , masukkan dlm loyang bersama kismis..
2. Bahan * satukan n kacau sekadar melarutkan gula.
3. Masukan bahan * ke dalam susu panas, kacau rata n tuang atas roti
4. Taburkan serbuk kayu manis n gula..
5. Bakar puding keadah bainmarie 180 C selama 30 minit
Bahan2
8 -10 kpg roti gardenia sapu butter depan n belakang roti
2 cwn susu sejat/susu segar - panaskan tak perlu mendidih
2 biji telur*
3/4 cwn gula*
esen vanila*
kismis ikut selera
serbuk kayu manis jika suka
sedikit gula utk tabur
Cara@:
1. Roti potong2 4 @ 6 , masukkan dlm loyang bersama kismis..
2. Bahan * satukan n kacau sekadar melarutkan gula.
3. Masukan bahan * ke dalam susu panas, kacau rata n tuang atas roti
4. Taburkan serbuk kayu manis n gula..
5. Bakar puding keadah bainmarie 180 C selama 30 minit
Daging Blackpeper
Daging... mudah n ringkas.. resepi copy paste dr dapur hana.. tuan resepi asal Knur terengganu kita tuh.. terima kasih K Nur n Hana ek.. sy tambah kentang potong wedges yang telah digoreng terlebih dahulu.. mmg sedappp..
Bahan-bahan
500gm daging batang pinang-
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
minyak utk menggoreng
Cara-cara
1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
Bahan-bahan
500gm daging batang pinang-
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
minyak utk menggoreng
Cara-cara
1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
Wednesday, September 9, 2009
Harum Manis..
Terpandang di dapur ayu di seberang tambak ... pertama kali mcuba n mjadi n sedapp.. buat 2/3 adunan .. n muaiii...resepi copy paste dr dapur ayu .. terima kasih ayu n bro rozzan berkongsi resepi
Ingredients:- (38 pieces)
200 g gula melaka
240ml water
3 medium eggs
135g suagr
1 tsp vanilla essence
240g plain flour
1/2 tsp baking powder
3/4 tsp bicarbonate of soda
1/4 tsp salt
(sieved together)
40g melted butter
6-7 nos. pisang rajah
Method:-
1. Boil gula melaka together with water till melt. Filtered and put aside.
2. Beat eggs, vanilla essence and sugar till fluffy. Add in flour bit by bit and stir well.
3. Add in melted butter together with gula melaka syrup and stir well.
4. Brush mould with butter. Pour some mixture till half of mould. Add in slices of bananas onto the mixture.
5. Steam for 15-20 minutes. Cool first before take out from mould.
Sources:-Rozzan shared recipes
Mee Hoon Goreng
Tuesday, September 8, 2009
Biskut Kacang Mazola
Sambungan.... projek hari Ahad lepas di kg.. selepas sarang semut.. resepi main agak2 je.. kat kg mane lah ada library cyber yg nak dirujuk..
Di bawah ni resepi yg sebenar untuk rujukan .. CP dr dapur Hana.. tq...
Bahan-bahan
200gm tepung gandum
200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
100 gm gula -kisar halus
1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
Kuning telur
Cara-cara
Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.
Di bawah ni resepi yg sebenar untuk rujukan .. CP dr dapur Hana.. tq...
Bahan-bahan
200gm tepung gandum
200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
100 gm gula -kisar halus
1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
Kuning telur
Cara-cara
Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.