1. bwg merah+ bwg putih+lada kering ikut pedas+halia+ lengkuas+ serai+buah keras+ udg kering or belacan.. kita ada masalah sinus so guna udg kering n ikan bilis jer.. (kuantiti bahan ikut gerak ati.. ...) blend semua bahan..
2. panaskan minyak n tumis sampai naik minyak.. lama sikit baru best (api kecil).. bila dah puas hati masukkan udang n apa2 ball yg ada.. ikan ke sotong ke... gaul agak2.. masukkan tauhu pok ..masukkan santan secukupnya.. kacau hingga mendidih .. dah siap.. kalau suka boleh msukkan daun kesom..
3. sediakan laksa, hirisan timun,taugeh n hirisan daun kesom...
Resipi pandai2 sendirik?? mak aii..garangnye.. hehhehe... tlg jgn rotan saye! ;)
ReplyDeleteMana resepi pandai2 sendiri tu ...tepekle sikit ...manalah tahu ada yang tak berapa nak pandai..nak tompang celok idea...hihihi...
ReplyDeleteijan n kak watie
ReplyDeletedah tepek rspi tuh.. boleh lah study dulu ek.. hihihi.. laksa nih biasanya mkn dengan sambal udang kering.. buat mcm sambal tumis biasa tuh cuma gantikan ikan bilis dgn udg kering kisar...