Projek balik sekolah hr ini.. dah lama teringin nak mkn n nak buat sendiri ..sejak terpandang di dapur hana jepun dulu2..resepi oleh minami di MYR... mmg sedapp kuah yong tau fu nih n tak susah untuk myediakannyer.. resepi CP dr MYR .. tTQ minami n MYR...
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto
Cara-cara
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
2. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
3. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
4. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
5. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
Kak Zana... sedapnye...! selalu beli kat pasar malam dulu2. Kangkung celur + accessories manyak2 bestnye..
ReplyDelete