Tuesday, June 9, 2009

Kuih Dangai Gula Melaka

Dangai lagi.. buat sabtu lepas.. anto laporan jer nih.. dah abis pun.. TQ kak fida n hana... resepi n langkah2 ada d My Resepi n CP ni kak fida.. TQ again..

Bahan-bahan
150 g tepung pulut (1 1/2 cawan )
150 g kelapa parut putih (1 3/4 cawan )
1/2 sk garam
30 g air
100 g gula melaka*- dihiris halus (atau gula hitam/gula tanjung )
30 g kelapa parut putih*


Cara-cara
1. Gaul 4 bahan pertama hingga rata tapi masih bederai dan dibahagi 2.
2. Gula melaka dan kelapa parut putih* digaul rata dan ketepikan.
3. Loyang disapu sedikit minyak sekeliling,isikan dengan 1/2 bahagian adunan tepung tadi,ratakan dan tekan perlahan dan mampat dan bubuh campuran gula melaka dan ratakan.

4. Akhir sekali ratakan pula 1/2 bahagian adunan lagi dan ratakan dan tekan perlahan2.
5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pd suhu 150C selama 30 min atau hingga permukaan kuih kelihatan garing.
***Untuk lapisan pertama,selepas dimampatkan, akak bakar sebentar selama 5-7 min(resipi asal tk bakar),baru lapis dgn gula melaka dan lapiskan adunan tepung kedua..
Sejukkan kuih dan potong dan hidangkan...kuih ini lebih mudah dipotong ketika masih hangat sebab masih lembut.

1 comment:

  1. Dah lama tak makan kuih dangai ni.. Kali terakhir makan masa tinggal dengan ibu di kampung..masa tu masih remaja..belum kawin pun..hehehe

    ReplyDelete