Tuesday, June 2, 2009

Daging Goreng Halia

Lauk lunch hari ni..resepi Ros@Onigiri.. dah entry sebelum ni.. resepi juga ada di MYR.. tapi sejak akhir2 ni MYR tak buka pintu.. uwaaaaa...TQ ros.. kerana sudi berkongsi rspi yg simple n sedappp..

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
350 gram daging lembu (direbus dan dihiris nipis)
1/2 buku halia saiz sederhana
1/4 bwng besar
2 biji bawang putih
2 biji cili hijau (piman) dihiris panjang boleh juga gunakan lada benggala hijau
2 sudu sos tiram
sedikit garam

Cara-cara
Mula-mula kisar halia, bwng besar dan bwg putih hingga hancur, kemudian tumis hingga naik bau, masukkan sos tiram dan dan daging, jika terlampau kering masukkan sedikit air, setelah kuah agak pekat baru masukkan cili hijau (piman), sesuaikan rasa dan angkat, diingatkan jgn biarkan cili hijau terlampau lama, agak-agak dah layu terus tutup api. sedia utk dihidangkan

2 comments:

  1. wah... lauk yang best ni. nampak ada capsicum tu, daging pun nampak elok je... hai terliurnya

    ReplyDelete
  2. Saya suka sangat daging2 ni... masak halia pun sangatlaa sedap...huhu

    ReplyDelete