Saturday, May 23, 2009

Apple Crumble

Pagi sampi 1 ptg LDP di skool.. blik rmh..mood msk lum dtg lagik.. tapi mcm terasa nak mkn pie epal.. tpi sudah nyer mnjadi apple crumble...
resepi utk nana.. lepas ni nana kene buat tau...

Bahan A
4 - 5 biji epal merah.. kupas kulit n potong dadu
1/2 cwn brown sugar..gula castor pun boleh..
1/2 cwn kismis..ikut suka
sedikit serbuk kayu manis..boh klau suka

Bahan B
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula castor
1/2 sudu teh serbuk penaik
150 gm butter pd suhu bilik

Hirisan badan/kekacang.. ikut suka..tak da pun tak apa..

Cara-cara
1. Satukan semua bahan A gaul rata n masukkan dalam loyang pembakar.
2. Satukan kesemua bahan B kecuali badam.. Gaul dan ramaskan dengan hujung jari sampai jadi seperti serbuk roti.
3.Taburkan adunan tepung tadi ke atas apple. Jangan ditekan. Taburkan hirisan badam .

4. Bakar pada suhu 180C +/- 40 minit sehingga adunan tepung nampak keperangan.


layan dengan whipping cream.. dgn aiskrim lagi best kot..

3 comments:

  1. Sedaaaaapppnya apple crumble... Dah lama saya tak buat.. Nanti kena cari apple.

    ReplyDelete
  2. kelmarin dh kuar tepung nk wat crumble nih! ttba terbantut nk wat sbb satit peyutt!! hahahaha

    ReplyDelete
  3. Tirana...selamat membuat...

    hana
    jap lagi..tk pe..jgn smpi ngences..

    ReplyDelete