Mungkin ramai yang tak pernah mkn ubi ungkep ni.. menu biasa masa kecik2 dulu..klau anak2 skrg bwa bekal spegeti..or sandwich ..tapi mak nya dulu berbekalkan ubi ungkep or ubi getuk saja ke sekolah.. tak tau ler si anawahid manto wong jowo tu.. pernah mangan atau ora.. sorang lagik si jawa yg dok kat jepun.. sempat merasa ubi ungkep ni ke tak..
Bahan2
1 kg ubi - potong spt nak merebus n bersihkan..
4 sb ketumbar*
3 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih*
segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
sedikit kunyit/serbuk
garam secukup rasa.
Sedikit minyak untuk menumis
Cara2.
1. Tumbuk bahan*.
2. Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
3. Masukan ubi dan gaul rata
4. Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
5. Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
6. Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
7. Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api..
ubi ungkepp?? opo kuwi?? orak pernah mangan! nek ayam ungkep reti la... hehehehee... nmpk sedep tuh kak! nnti buatkan kita masa singgah taman megah! hehehehe..........
ReplyDeletekak naaa... mmg jakun la mantu wong jowo nihhh.. nek ayem ungkep reti laaa.. hehe...nk rasaaa.. ubi lak dh abisss...
ReplyDeletehana n anawahid..
ReplyDeletejowo kelas bawahan jerk seng reti mangan ubi ungkep ki..kue jowo bangsawan mangan ayam ungkep..hahahaha..