Saturday, January 24, 2009

Kek Pisang Ala English

Kek pisang dgn aroma kayu manis..tak brapa manis.. n lebih sedap mkn bersama air kopi..bersemangat nak mcuba bila terlihat kek ni di dapur kakzai..rspi oleh princessharyati di MYR..n CP 100%.. TQ princess...

Bahan-bahan ( 5 org )
180 gm tepung
2 biji pisang ukuran besar (kalu kecil buat 3 biji)
70 gm butter
3 sudu gula putih
2 sudu light brown sugar
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen wanila
1 biji telur
utk hiasan;
pisang di potong seperti dlm gambar
serbuk kayu manis
gula pasir (guna gula perang)


Cara-cara
1. Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi,

2. kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg.
3. masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat .
4. Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya.
5. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.

2 comments:

  1. Assalamualaikum dzanariah....
    Salam perkenalan....bila kak rus masuk sini hati dah tergoda.....
    Semuanya sedap-sedap belaka dan rajin betul dzana memasak di samping sibuk dgn tugas mulia sbg pendidik.
    Kak rus nak cuba kek pisang tu...sedap.Terima kasih.

    ReplyDelete