Bahan-bahan
80 gram nasi putih
100 ml air
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1 sudu kecil garam
Cara-cara
1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
kemudian terap doh memanjang dan lipat 3
5. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.(hana bakar suhu 180-23minit)
6. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner.
1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
kemudian terap doh memanjang dan lipat 3
5. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.(hana bakar suhu 180-23minit)
6. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner.
hemp roti nasi dah sampai ke msia.lepas ni umah siapa?umah daku ke kak?kehkehkeh
ReplyDeletehaaa...lembut kan roti nih.. tuh pasal kita suka.. hihihi..
ReplyDeletek.na, adunan tuh mmg lembik skit.. tp kali kedua kita buat, nasi hancur tuh kita tak semuakan, ade lebih skittt jek sbb masa tu dh lembik dh adunan. menggerutu tu maybe nasi kot. hancur tak? mcm cikmat gebu punyer kes.. luar tk licin... xpe.. ok dah tuh akak punyer... caiyok!
Roti nasi dah masuk dlm waiting list yg bergulung tu. Tapi selalu guna BM memang adunan lembik sikit.
ReplyDeleteFiza
ReplyDeletemana rumah fiza ni..nnti akak link.. nak tgok gak roti naik tu
Hana Dik Ina
ReplyDeletenasik akak tu cam keras sikit so tak hancur sgt.. akak rasa cam terlambat bakar..or terover naik kot..tu yg berkedut habisss tu.. cam umur 60th..
Hazila
ReplyDeletesemua masuk dlm list..dlm list lain.. dlm kepala lain..rakyat dlm rmh pun lain.. mmg bergulung2..sib baik tak leh print...
utk fiza.. puas memikir kat mana lak rmh rafizah nordin ni..rupa nya kou fiza yerk.. ampunn.. akak kau ni blurr sokmo...
ReplyDelete