Friday, November 7, 2008

Cream Puff

Dah lama teringin nak buat sendiri Cream Puff (CP) ni.. selalu beli di warong kak ros pagar ijau tu.. kuih2 dia mmg kelas n taraf hotel..reganya boleh tahan tapi mampu bayo..coz pelanggan nyer ramai gov serv..so tak de le buku 3 5 tu.. reference books nak buat CP boleh tgok kat rmh Hana, Along, Yani taukeh di MYR tuh.. TQ tuk kalian semua...


Bahan2:
100ml air
45g butter
60g tepung gandum
2 biji telur

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 200C. Sapukan minyak ke atas dulang oven
.
2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
4. Panaskan semula adunan dengan api sederhana kacau sehingga adunan tidak melekat di periuk. Kemudian padamkan api.
5. Masukkan telur, kacau cepat-cepat(guna mixer)
6. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang.(4-5 cm diameter)
7. Spry permukaan cream puff dengan air.

8.Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 25 -30 min minit. Sejukkan cream puff sebelum masukkan kastad krim.


Filling Custard boleh dapat di sini

No comments:

Post a Comment