Wednesday, November 19, 2008

Apple Tart

Lebihan sweet pastry masa raya pose ari tuh..smpi dah nak raya haji..hehehe..masa raya boh cheese n blubery atas tart ni.. filling tart ni cilok kat umh Jo utk rspi peach tart.. dlm esbox yg ada epal so jadilah epal tart.. TQ Jo..ikut rspi asal pastry n filling trus bakar sekali oleh krn nak perabis stok pastry yg ada maka guna jer filling rsp jo n.. keras sikit filing ni coz pandai2 ubah sdiri.. padan mukaaaa ..sesiapa yg nak mencuba ikutlah rspi asal yer.. n boleh juga klik di sini ..rspi dibwh ni kopipes dr rmh JO..

Frangipan Filling:
100g butter
90g serbuk badam -ground almond (boh 50 gm jer..konon nak kurangkan rasa lemak tu..)
2 biji telur - 1 biji buang putih ( boh semua.. nak jimattt..)
30gm tepung gandum (boh 40 gm)

Cara:
Pukul butter sampai lembut, masukkan telur, pukul lagi, masukkan gandum & serbuk badam, pukul sampai sebati.
Ratakan atas sweet pastry yg telah masak. susun pear. bakar @ 180degC 40 min atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment