Tuesday, September 9, 2008

Ramadhan 9..Mee Kari

Mee Kari
Dah lama tak buat mee kari ni.. favorite my hb.. klau beli tu kkdg tak da rasa n cair je kuahnya.. aksesori nya taugeh dgn telor jekk.. klau buat sendiri 1 zoo boleh boh dlm kuah ni..
Bahan2:
Bahan untuk kuah
2 biji bwg bsr*
4 ulas bwg putih*
2 cm halia*
(* dikisar)
2 sb lada kisar
2 sb serbuk kari ( + 3 sb air)
Sedikit ayam, udang n sotong ball
1 cwn santan pekat
2-3 cwn air
sedikit minyak untuk menumis.
garam secukup rasa
sedikit gula
500 gm mee kuning(di celor)
Sawi di celor n potong
Taugeh
Tauhu digoreng potong
Lada merah besar n daun bwg di hiris kasar
Telur rebus,
Limau kasturi.
Bawang goreng
Cara2
  • Tumis bahan kisar termasuk lada hingga wangi dan garing.
  • Masukkan kari n masak hingga naik minyak
  • Masukkan ayam, kacau sehingga ayam nmpk putih kemudian masukkan air
  • Biarkan hingga mendidih,masukkan udang n sotong ball
  • Masukkan santan pekat dan kacau 2-3 minit.
  • Hidangkan mee kuning, sayuran n bhn hirisan, bhn hiasan n kuah.

1 comment: