Sunday, September 14, 2008

Getuk Pisang..

Getuk Pisang


Bekalan gi skool masa dulu2.. la ni anak2 bawak mash patato or nugget gi skool.. bila ada ubi mak buat getuk ubi lak.. masa tu gi skool jln kaki jerr..kul 630 dah kuar rmh.. anak2 klau kita story semua tak percaya..apa pun sekali2 mkn mmg sdapp.. asalnya nak buat greng pisang pekena dgn sambal kicapp.. tpi tgok pisang nipah tu still hijau lgi.. dpt idea.. dah lama tak mkn pisang rebus.. lagi sedap buat dgn pisang nangka.. pisang nipah susah nak mash.
Maka ku turunkan secret receipe ini atas permintaan cik epel kita tu...hahaha...
Bahan2 :
5 - 6 biji pisang nangka/nipah tua/sederhana masak.
2 -3 senduk kelapa parut
4 sb gula/
sedikit garam

Cara-cara:
  • Rebus pisang sehingga masak (didih 5 -6 minit)
  • Keluarkan pisang ,buang kulitnya dan hancurkan(mashed) dlm bekas yg sesuai
  • Masukkan kelapa, gula n garam n digaul rata..

No comments:

Post a Comment