Wednesday, April 30, 2014

BASIC BUTTERMILK SCONES


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

BASIC BUTTERMILK SCONES
(Taste.com)
 Ingredients
  • 2 cups self-raising flour
  • 1 tablespoon caster sugar
  • Pinch of salt
  • 60g butter, chilled, chopped
  • 3/4 cup buttermilk
  • Extra buttermilk, for brushing
  • Raspberry jam and whipped cream, to serve



 Method
  1. Preheat oven to 220°C/200°C fan-forced. Line a baking tray with baking paper. Position oven rack in the top half of oven.
  2. Step 2
    Sift flour, sugar and salt into a bowl. Add butter. Using fingertips, rub butter into flour mixture until mixture resembles fine breadcrumbs.
  3. Step 3
    Make a well in centre of mixture. Add buttermilk. Using a flat-bladed knife, stir until a sticky dough forms. Turn out onto a lightly floured surface. Knead gently until just smooth.
  4. Step 4
    Using a lightly floured rolling pin, gently roll dough out until 2cm thick. Using a 6cm round cutter, cut out scones. Press leftover dough together. Repeat to make 12 scones.
  5. Step 5
    Place scones, just touching, on prepared tray. Brush with buttermilk. Bake for 12 to 15 minutes or until golden and hollow when tapped on top. Serve with jam and cream.

Tuesday, April 29, 2014

BREAD BUTTER PUDDING


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Suka guna resepi ni.. mmg sedap.. ditambah pulak dengan butterscoth yg meleleh2 tu.. menjamu rakan di bilik guru masa bila ntah.. sampai sudah terlupa..
Terima kasih Ita Rohaya Bakery dah tuan punya resepi Chef Asma

Butter Pudding  
Sumber : Kelas Puding Chef Asma
Bahan2 (A)
 10 keping roti(secukupnya lebihkan pun takpe)  
250g butter  
250g kismis
serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj

(B) Filling kastard  
1 liter fresh milk  
200g gula castor  
10 biji telur  
1 tsp esen vanilla

Cara2nya:
1.Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang)  
2.Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan.  
3.Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis  
4. Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).  
5.Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut.
6. Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.

Cara2 buat filling:  
1.Campurkan kesemua bahan
2. Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.

Vanilla Sauce  
Bahan2 (A)  
1 liter fresh milk
200g gula kastor  
1/2 tsp esen vanilla
(B)  
40g custard powder  
250ml air
Cara2nya:  
1. Panaskan baha(A) sehingga mendidih
2. Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A)  
3. Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)


Monday, April 28, 2014

CONGO BAR


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

CONGO BAR
(Sumber : Masam Manis)
Bahan-bahannya
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional




Cara-cara
Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.



Friday, April 25, 2014

ROTI SARANG LEBAH @BEE HIVES BUN


 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Saya copy paste resepi dari blog Izah Muffin Lover.. tq Lydia dan Izah..
Untuk penjimatan tenaga dan masa saya guna BM sahaja...

ROTI SARANG LEBAH @bee HIVES BUN
Resepi: Lydia Honey 

DOH✏️
2 cawan tepung gandum * izah campur tepung roti
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *yogurt tak de izah ganti buttermilk
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.��
Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..��
Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. ��
Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
Time bako dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.

BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.


NOTE:-
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

Saturday, April 5, 2014

2 APRIL 2014


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Syukur Alhamdulillah.
3 hari sudah anak ibu berada di bumi sakura ...
berlepas pada 2 april 1050 am  dan selamat mendarat  pada jam 715 pm..(waktu M'sia)
sunyi, hiba, rindu, bimbang dan macam2 rasa dibenak hati ibu..
Jutaan terima kasih kepada emak ,adik adik , ipar duai, saudara mara, sahabat sekerja, sahabat yang mengenali secara langsung atau  tidak,  yang tiada henti memberi doa serta sokongan moral.
Jutaan terima kasih juga buat semua pendidik di Tadika Alhuda, SMK Limpon 2, SMK Tinggi Batu Pahat, Cikgu Hashim, dan pensyarah2 di INTEC Shah Alam , juga penaja.
Semoga anak ibu dipermudahkan urusan pengajian, tabah mengharungi kehidupan di rantau orang, berjaya dalam pelajaran, kerjaya, kehidupan di dunia juga kehidupan di akhirat..aminn .. jangan tinggal solat ya abang..

mereka yang selalu bersama .. susah dan senang.. makndak n pakndak pulak tercicir..

2 intan payung ibu.. smga cita2 adik nak ke korea berjaya nanti... hari2 ambik mood running man..