Friday, June 29, 2012

INTEC, UITM

Assalamuaikum &  Salam Sejahtera... 

Lamanya rasa tidak mengemaskini dapur inspirasi kesayangan ini... tidak kemana2 pun, hanya sibuk menjalankan tugas rutin serta pelbagai hal yg tidak terduga.. sejak aimman di sini, semangat saya utk mengemaskini blog bagai dibawa pergi..aktiviti memasak turut merudum sama.. terlalu panjang untuk dikisahkann.. doa kami sekeluarga semoga abang terus diberi kekuatan meneruskan ketentuan ini..

3 Jun 2012..Kehidupan abang diteruskan di INTEC (International Education College), UITM  selepas mendaftar di UM 27 Mei lepas... kerana  mendapat tawaran pembiayaan daripada MARA utk Pengajian Ijazah Luar Negara (PILN).. abang di tawarkan Kursus Persediaan ke Jepun selama 1 tahun 10 bulan.. dalam bidang Engineering .. jauh tersasar dari cita2 asalnya untuk menjadi arkitek..(Interview utk arkitek)..
Menjalani kehidupan disini bagai kejutan buat abang.. segala2nya sendiri.. dari soal makan, minum, pakaian, bangun pagi n  ke kuliah segala2nya semuanya diurus sendiri... berada bersama kawan baru yg sudah biasa tinggal di asrama... fasa kehidupan baru buat abang.. sebelum ni berpisah dengan keluarga kerana PLKN.. kali ini kerana perkiraan masa depan pula.. semua nya terpaksa berubah.. tiada lagi suara ibu terjerit2 suruh itu n ini.. huuuu.. tika ini saya hanya memantaunya dari jarak jauh pulak.. telefon gengam tak pernah lekang dari tangan.. byk yg perlu dipesan itu dan ini.. Syukuralhamdulliah semuanya sudah kelihatan normal nampaknya..

Mempelajari bahasa Jepun bukanlah perkara yang mudah.. (antara 5 bahasa di dunia yang paling sukar dipelajari).. hari ke 2 mengikuti kelas bahasa jepun kedengaran sudah keluh kesah risau n bimbang  abang dihujung talian .. huuuu... berada dalam kalangan kawan2 yg berkrim2 cemerlang saya merasakan  semangat abang telah kian  jatuh merudum.. wahai anakku.. bersabarlah.. manalah ada orang yang belajar bahasa boleh menguasainya dalam masa 2 hari.. baru 2 hari nak.. memujuknya tanpa henti..mengingatkannya tentang beribu2 orang diluar sana tidak mendapat peluang sepertinya.. kisah UM yang telah berlalu usah dikesalkan, sudah pasti telah tertulis rezeki abang di sini.. ibu tidak akan berhenti berdoa..  kawan2  lain mungkin dalam keadaan tekanan  yg sama cuma mungkin dapat dikawal .. bagi abang saya lah tempatnya mengadu.. dalam pada itu saya juga perlu kuat untuk terus memberi semangat padanya.. airmata ini tak pernah berhenti mgalir bila teringat saat2 getir yg dilaluinya.. saya tahu abang adalah seorang yang hardworking..keadaannya yg homesick juga turut mempengaruhi semangatnya.. 

Kini saya merasakan keadaan abang sudah bertambah baik, saya tahu abang kini sudah kembali bersemangat dan terus gigih berusaha.. Syukur Alhamdullilah..   saya sekeluarga terus  mendoakan yang terbaik buat abang..

Yang pasti  setiap hujung minggu saya sekeluarga melalui tol Pagoh merentas lebuhraya utara selatan ke Shah Alam .....

1 Jun 2012... ke Cameron Highland tanpa perancangan...

Wednesday, June 6, 2012

BASIC SCONE

  
 Asalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
macam dah lama tak BW.. nak updated blog pun berkejar2 dengan masa.. banyak peristiwa yg berlaku dalam cuti 2 minggu ni.. ulang alik ke KL jer dah 3 kali..esok akan ke KL lagi..
 dalam sibuk2 tu tanpa disebut2 n dirancang sempat jugak ke bumi sejuk cameron highland... ternampak pengusaha kebun strwbery menguli scone.. masa tu tengah kenyang so cam malas nk beli.. tpi bila balik rumah teringat2 pulak.. mmg tak pernah buat bende ni.. so cuba jer lah.. mmg sedap u.. makan panas2 dengan jem strwbery less sugar n butter..
 
Resepi dr MYR oleh zurin.. tq zurin n my resepi...  rangup diluar n lembut didalam..
BASIC SCONE
(Sumber : My Resepi)

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 2 cawan tepung
  • 1 tbsp baking powder
  • 1/2 tsp garam halus
  • 100g butter sejuk
  • 2 tbsp gula castor
  • 1 cawan susu segar 
  • 1 biji telur (saya tambah)
  • sedikit strawbery kering (saya tambah)

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan kering dgn garpu
  2. Buat lubang ditengah tepung, parut butter sejuk ke dlm tepung. Butter lagi sejuk lagi bagus.
  3. Gaul butter & tepung dengan garpu(boleh guna hujung jari) sampai butter & tepung jadi berbiji2 sedikit.Jangan uli. Nanti scone jadi padat & berat.
  4. Masukkkan susu+telur dan gaul semua dengan garpu sampai tepung dah melekat saja. Memang doh akan rupa tak cantik.
  5. Saya sapu permukaan scone dengan lebihan susu+telur sebelum dibakar
  6. Canai doh jadi 1inci atas tmpt bertepung sedikit (takut melekat). Tekap dgn acuan. Bakar pada suhu 230C sampai atas kuning keemasan.(saya bakar suhu 180 - 20 minit)


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin