Thursday, August 30, 2012

MEE KARI NYONYA

Salam lebaran untuk semua.. bagi warga di negeri Johor masih meriah meraikan lebaran sehingga ke penghujung syawal.. program marhaban di taman memenuhi ruang malam, rumah terbuka,  n majlis perkahwinan memenuhi jadual hujung minggu pula..
Mencuri masa utk mengemaskini blog ini.. dengan menu kegemaran en hb.. kali ini saya mencuba resepi mee kari nyonya kak Jee,  saya copypaste dari dapur Azian Collections..saya sangat setuju dengan pandangan azie.. memang SEDAP!.. esok ada tetamu  nak beraya di rumah so boleh lah saya masak sekali lagi mee kari ni esok.. terima kasih kak Jee n Azian..


MEE KARI NYONYA
Sumber asal : Kjee
Rujukan : Azian Collections.
BAHAN-BAHAN:-
1 cawan rempah kari daging babas

½ cawan cili kisar
8 ulas bawang putih
1 genggam penuh daun kari.
belacan sebesar ibu jari.
4 biji buah keras
½ ekor ayam
taupok (tahu goreng)
1 cawan pati santan
mi kuning/mi hun
taugeh

kacang panjang
Terung panjang
cara penyediaan:-
1.Tumbuk bawang putih dengan buah keras dan belacan kemudian tumis hingga wangi.
2. Masukkan cili mesin. kacau lagi sampai garing. masukkan rempah, daun kari dan kacau rata dan bubuh setengah cawan air. masak sampai jadi paste.

3.Bila paste tu dah wangi, masukkan ayam (setengah ekor) yang telah dipotong bite size. kacau dan tunggu hingga terbit air ayam tadi. Pastu bubuh air anggaran dua cawan atau lebih ikut suka kepekatannya.
3. Bila dah menggelegak, masukkan santan pekat 1 cawan. 

4. Biarkan ia mendidih perlahan hingga terbit minyak. 
rasa garamnyer. kalo guna msg blehlah bubuh kalo tak buh gula sikit. kepekatan kuah sebenarnya ikut suka masing2. ada yg suka kuah pekat, ada yg suka sedang2 dan ada juga suka cair. adjust air supaya sampai tahap kepekatan kuah yang anda suka.
5. Celur mi dan sedikit taugeh dibubuh dlm mangkuk.  begitu juga taupok , tahu goreng yg dipotong nipis  , kacang panjang dan terung yang telah di goreng sebentar dan disusun atas mi
6. Curah kan kuah dan letakkan daun pudina, hirisan limau , fucuk goreng serta sambal dan telor rebus jika suka...




Saturday, August 18, 2012

SALAM LEBARAN 1433H


Salam Lebaran, Maaf Zahir dan Batin kepada semua blogger GMM  andai ada terkasar bahasa atau yang menyakitkan hati selama kita berkawan di alam maya dan kepada semua  pengunjung yang sudi menjenguk blog , akhir kata hanya kemaafan yang dipinta..

Friday, August 3, 2012

PUTU MAYAM

Salam Ramdhan ... teringin sangat nak makan putu mayam.. nak ke bazar ramadhan.. rasanya tidak lah buat masa ini..  teringat pulak masa promoter kt carfour buat promosi produk faiza menggunakan bihun faiza utk membuat putu mayam.. bagi saya yang malas ni mmg tidak mengecewakan dari segi rasanya.. dalam sebungkus ada 8 keping bihun.. saya masak 3 keping utk makan 4 orang.. rasanya setakat ini.. bihun faiza jer yg sesuai utk buat putu mayam ..jenama lain saya tidak pasti.. niat saya untuk berkongsi yer.. saya membeli sendiri bihun ini dan tidak mdapat sebarang bayaran untuk maklumat ini.. hihihi..

PUTU MAYAM SEGERA
( untuk 4 org makan)
Bahan2
3 keping bihun faiza ( sebungkus ada 8 kpg)
kelapa parut secukupnya
gula merah secukupnya.
Cara2
1. Rendam bihun lebihkurang 15 minit
2. Toskan dan kukus lebihkurang selama 10- 15 minit
3. Dihidang bersama gula melaka dan kelapa parut.. siap

Thursday, August 2, 2012

SAMBAL SOTONG


Salam Ramdhan ke 13... menu berbuka yang dah terlepas... sotong potong bunga2 inspirasi dari dapur knor Secubit Garam... saya copypaste resepi sambal sotong dayang dari Dapurku sayang untuk sesiapa yang baru nak belajar membuat sambal sotong.. tq knor n dayang yang memberi inspirasi..

SAMBAL SOTONG
(Sumber : DapurKu sayang)
Bahan-bahan :


  • 10 ekor sotong sederhana (dibersihkan).../saya guna sotong besar..
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 1 cm halia (dikisar)
  • 3-4 sudu besar cili kisar/cili giling
  • 1 inci belacan bakar (dikisar)
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • sedikit air asam jawa
  • gula melaka
  • garam secukup rasa
Cara-cara 
  1. Gaul-gaulkan sotong dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian digoreng hingga masak/garing. Ketepikan.. saya ikut cara knor..
  2. Tinggalkan sedikit minyak menggoreng sotong tadi. Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar hingga garing. Masukkan garam, gula dan bawang besar. Kacau lagi. 
  3. Akhir sekali masukkan sotong dan air asam jawa. Gaul-gaulkan sebati hingga kuahnya pekat. 
  4. Setelah masak, hidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak. 
 CARA2 MEMOTONG SOTONG BERBUNGA
(Sumber: Secubit garam)
Cara:
Bersihkan sotong dan hiris selebar 1 in. Gunting/potong dgn pisau disatu bahagian (jgn sampai putus) hingga keliling sotong tadi. Buat hingga habis dan toskan.
Masukkan sotong kedalam kuali kecil dan panaskan dgn api sederhana.
Kacau2 dan biarkan sotong hingga setengah masak.
Tak perlu dimasukkan air kerana nanti sotong tu sendiri akan mengeluarkan airnya (airnya jgn dibuang)
Tutup api dan ketepikan. (jgn masak lama, cuma lebih kurang 2 minit jer)
untuk petua memasak sotong bolehlah jengah2 di blog knor secubit garam..

Wednesday, August 1, 2012

MEEHOON GORENG TAUCU


Salam Ramadhan yang ke 12.. mengemaskini menu berbuka semalam.. menu biasa2 sahaja.. terima kasih ayu n hana..


MEEHOON GORENG TAUCU
(Sumber : Hana's Family)
(Resepi asal : Curlybabesatisfaction)
Bahan-bahan
  • 400g mee hoon direndam hingga lembut
  • *50g udang kering direndam/ saya guna ikan bilis
  • *3 biji bawang putih
  • *11/2 biji bawang besar - bahan * dikisar
  • 4 sudu besar taucu di tumbuk kasar/halus-(dibilas supaya kurang masin)
  • 5 sudu besar cili kisar
  • udang sederhana besar
  • sawi secukupnya
  • taugeh secukupnya
  • garam (kalau perlu) & perasa secukupnya
Hiasan
  • tauhu goreng dihiris (optional)
  • daun kucai-(optional)
  • telur dadar yang dihiris halus
  • jus limau
  • cili jeruk
  • bawang goreng
Cara-cara
  • Tumis bawang putih & bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata. Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika perlu.
  • Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya, masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang goreng. Siap untuk dihidang.
  •  
  • saya masukkan sawi kemudian...