KEK LAPIS BUMI
(Sumber : HaSue: I Love My Life)
Bahan2 (Untuk separuh adunan biasa)
- 220g Mentega
- 90g /1/2 Gelas gula halus-kurangkan kpd 80g jika x suka manis
- 110g /1 Gelas tepung gandum
- 5 Biji telur
- 150g seri kaya
- 190g/ 1/2 tin kecil susu pekat manis -susu tin rendah boleh rujuk sini
- 1/3 Cawan serbuk nescafe (campurkan dengan 1 sudu air panas)
- 1/2 penutup botol esen vanilla
- Pewarna Hijau dan Kuning secukupnya
- Panaskan pengukus. Loyang digris dengan mentega dan di tabur tepung sekata.
- Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang(putih).
- Masukkan telur satu-persatu..(sambil adunan masih dipukul dgn kelajuan sederhana)
- Masukkan esen vanila,seri kaya dan susu pekat manis dan diadun sekata..
- Setelah itu,masukkan pula tepung gandum.. tepung gandum boleh diayak terus ke dalam adunan)
- Bila adunan dah sebati,bahagikanlah kpd 3 bahagian.. (i)warnakan hijau (ii)warnakan kuning (iii)masukkan nescafe dan gaul rata
- Tuangkan separuh adunan kuning,tutup dengan aluminium foil dan kukus 3-5 minit(bergantung saiz pengukus),jgn lama sgt sbb nanti lapisan mdh trtanggal. Tp pastikan adunan dah tak cair semasa hendak memasukkan lapisan ke dua dan seterusnya..-seperti membuat kueh lapis.. :)
- Seterusnya masukkan setengah adunan lapisan nescafe
- Diikuti separuh adunan lapisan hijau. (Terpulang nak letak kuning atau hijau di permulaan lapisan. Seterusnya ulangi langkah pertama tadi sehingga adunan habis.
salam dzana.Warna kek sungguh cantik dan nampak lembab keknya.
ReplyDeletelawa2 kak.. rajin akak melapis.. guna banyak telur ye.. huhuhuhu itu yang tak sanggup kalau tak jadi kan
ReplyDeletesuka tgk warna kek ni,menarik betul..x pnh lagi bt kek lapis,kena cuba jg 1 hr. :)
ReplyDeleteKak na cantikkkknya kek tu,kak address ada kan nnti jgn lupa pos ye:)
ReplyDeletecantiknya kek kukus zana ni...rajin dia melapis yer...
ReplyDeletememang sesuai betul dengan namanya.... warna-warna alam, sedap & lembut rasanya kan....
ReplyDeletemmg cantik kek lapis kak zana ni..suka tengokkk!!warna cantik,setiap lapisan pun sekata je nampaknya..dan xde yg spoil ek..(terkurg atau terlebih msk..mesti timing elok nih)
ReplyDeletetahniah sangat sebab 1st time buat dah jadi..cun lak tu..!sy pun dah lama x buat kek nih..dulu mmg harus buat time raya..sampai org yg beraya pun mmg target nak mkn kek ni sbb dah tahu sedap..hehe
trm kasih krn sudi cuba kak..lebiuuu
Salam Kak Zana..cantek kombinasi kalernya...Nampak pun sedappppp
ReplyDeleteAssalamualaikum Zana...rajin lg melapis eh...akak pun konon2 rajin melapis...aleh2 x update2 pun lgk...malas tul la nak hadap blog... :))
ReplyDeletewa...menarik...boleh berprojek ni..tapi tgh2 ni..nak berblog pun berperang ngan mereka2 ni..ish..
ReplyDeletekak, golden churn tu..yg kontroversi tu ke? konfius tibe2..
Zana cayang....! Wah, pandai adik Along ni melapis... sekata jer lapisan nya! Kek ni mmg femes kat Sarawak ni.
ReplyDelete