Saturday, September 18, 2010

AIDIL FITRI 2010



Anak2 abah yg ada masa raya pertama.. pok da n family, oteh n acu yg masih available.. n kak long(dzana) family yg memang tetap n bpencen braya dengan abah... makndak pulak bermlm raya di rmh mertua.. sobsobsob....

sesi menutup buku lama... jgn buka buka baru yer...


sesi menghitung 'hasil'... kira dik jgn tak kira...

Wednesday, September 8, 2010

SALAM AIDIL FITRI

Salam aidil fitri buat semua sahabat n kenalan yg tidak jemu berkunjung di blog ini.. Ampun dan maaf juga dipohon atas kesalahan n kesilapan . Semoga ikatan persahabatan terjalin erat.. SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI.. MAAF ZAHIR N BATIN..
kad raya hana
kad raya Along Roz
Kad raya Catlina
kad raya Doc Inahar...

Saturday, September 4, 2010

Biskut Dahlia

Yehhhhhhh.... panazzzz ... baru keluar oven...kalau maz dah berbalang2 mngodeh biskut, begitu juga nurindah .. alongroz n n dik ika bangkok kita tu.. ... saya baru ada kesempatan nak join aktiviti ini... terpandang biskut dahlia di dapur Cik Mat Gebu.. hati terus terpikat.. jatuh chenta... walaupun rupa biskut kita tak secantik Cik Mat punya.. tapi tetap rasa puas hati n harap2 rasanya juga akan memenuhi selera.. petang masa berbuka nnti baru dapat merasa... Saya minta izin CP rspi ni disini.. utk rujukan di masa depan.. TQ cik mat n Norazie RN kerana berkongsi resepi
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)

300 g mentega /saya guna SCS
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)/ saya guna copy paste.. saja suke2..
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Sotong Goreng Tepung

Masakan yang baru sempat nak N3.. Resepi kalau tak silap dari dapur che iza... tak smpt nak selongkar .. hari tu salin jer atas kertas.. nnti bila2 ada masa saya letakan rspi utk dkongsi bersama...
sayur kacang masak campur2...

Daging Rebus vs Air Asam

Menu2 berbuka yag dah terlepas... daging malas nak bakar .. kita rebus jer lawan dengan air asam.. rspi air asam ada di SINI... memang tak mngecewakan.. dah berkali2 menggunakan rspi ni.. TQ ika

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin